Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan: Ministerul Apărării a oferit veteranilor distincţii ale Armatei Naţionale. Mesajul lui Igor Dodon

Ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc a înmânat unui grup de veterani ai Războiului din Afganistan distincţii ale Armatei Naţionale, în cadrul unei întrevederi desfăşurate la sediul instituţiei de apărare. Cu ocazia Zilei comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan, marcată anual pe 15 februarie, liderul PSRM, a transmis un mesaj către veterani, dar și pentru moldovenii căzuți în timpul luptei.

Foto: army.md

Medaliile „Pentru Consolidarea Frăţiei de Arme” şi „Pentru Cooperare” au fost oferite în semn de apreciere a succeselor deosebite în domeniul de activitate, promovarea păcii şi democraţiei în lume, consolidarea cooperării interinstituţionale, precum şi cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.

„V-am invitat astăzi la Ministerul Apărării ca să aducem împreună un omagiu eroilor căzuţi în Războiul din Afganistan, dar şi să vă asigur de tot sprijinul meu, în calitate de ministru şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru problemele veteranilor de război. Cu regret, pandemia nu ne-a permis să desfăşurăm şedinţe cu veteranii de mai mult timp. Totuşi, sper că în curând ne vom putea reîntâlni, ca să continuăm discuţiile privind măsurile de susţinere şi ajutor. Eu sunt deschis să vă ascult şi să încercăm împreună să găsim soluţii pentru ca dumneavoastră să aveţi parte de sprijinul necesar. O meritaţi din plin, pentru că sunteţi un exemplu de sacrificiu, devotament şi responsabilitate pentru tânăra generaţie”, a spus ministrul Gaiciuc în cadrul întrevederii cu veteranii.

1 / Sursa:army.md

Un mesaj de comemorare a victimelor răzbăiului din Afganistan a lăsat și liderul PSRM, Igor Dodon.

„Anual, pe 15 februarie, ne amintim cu multă durere în suflet, despre cei căzuți în războiul din Afganistan. Peste 12 mii de moldoveni au participat în acele confruntări sângeroase, iar 301 nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. Este de datoria fiecăruia dintre noi să cinstim memoria eroilor care și-au pierdut viața și, totodată, să-i susținem pe cei, care astăzi mai trăiesc cu ororile trecutului.

Stimați Veterani,

Mereu am fost alături de Dumneavoastră, oferindu-Vă sprijin în realizarea inițiativelor lansate. Ne propunem să vă susținem în continuare și să soluționăm problemele cu care vă confruntați. În acest sens, echipa PSRM va propune legislativului pentru examinare proiecte de lege concrete.

Vă aducem cele mai sincere mulțumiri pentru devotamentul, eroismul și sacrificiul adus în numele Păcii, dorindu-Vă multă sănătate și prosperitate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook

În conformitate cu dispoziţia Guvernului nr. 9 din 27 ianuarie 2021, pe parcursul anului curent, veteranii de război, familiile celor căzuți în acțiunile de luptă din Afganistan și familiile persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului vor beneficia de servicii de protecție socială, ajutoare materiale, dar şi asistenţă medicală.

De menţionat că în prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 8 500 de veterani ai Războiului din Afganistan.


Pub