„Toate capacitățile de spitalizare sunt la limită”. Codul roșu de Covid-19 se menține în Chișinău

În Chișinău se menține gradul de alertă „Cod roșu” privind transmiterea virusului de tip nou Covid-19. Primarul general, Ion Ceban, a declarat că situația este una îngrijorătoare, iar paturile sunt aproape toate pline cu bolnavi. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

„A crescut presiunea pe sistemul medical. Aproape jumătate din numărul total de infecții la nivel național sunt în Chișinău. Este adevărat că suntem la limită cu paturile în spitalele municipale, chiar dacă vineri, 12 februarie, am activat 130 de paturi la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. În weekend aproape că au fost ocupate toate aceste paturi. Aceeași situație este și la celelalte spitale municipale care internează pacienți cu Covid-19. Toate paturile sunt ocupate și cea mai mare provocare rămâne a fi disponibilitatea paturilor în secțiile de terapie intensivă”, a declarat Ion Ceban.

Primarul general al municipiului Chișinău a anunțat că au fost activate 100 de paturi la Centrul Covid-19 de la Moldexpo, inclusiv 12 paturi la terapie intensivă.

„La propriu, spitalele municipale dețin peste 50% din capacitatea de paturi pentru pacienții cu coronavirus la nivel național. Toate capacitățile de spitalizare sunt la limită. Pe de altă parte, avem chetuieli enorme. Cadrele medicale sunt epuizate, deoarece deja de aproape un an activează în situații extreme. Vreau să cunoașteți că un caz de Covid-19 tratat variază până la câteva zeci de mii de lei. Un caz la terapie intensivă ajunge să coste 60-70 de mii de lei”, a anunțat Ceban.

În cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, șefa direcției municipale sănătate, Tatiana Bucearschi a declarat că „cifrele ne vorbesc despre o prognoză nefavorabilă.”

Avem cazuri când pacienții se tratează de Covid-19 la domiciliu, dar ies în spațiul public după medicamente, fiind infectați. În spitalele municipale se află internați 1.067 de bolnavi de coronavirus, dintre care 48 sunt în stare extrem de gravă. Capacitatea maximă de tratament este de 1.163 de paturi”, a precizat Tatiana Bucearschi.


Pub