Ala Nemerenco despre „averea nedeclarată și scandalul legat de diplomă”: Nu am proprietăți în România

Consiliera pe domeniul sănătății a președintei Republicii Moldova spune că nu deține nicio pensiune în România așa cum s-ar fi vehiculat în presă și că de fapt, beneficiarul acesteia este fiul său. Declarația a fost făcută de Ala Nemrenco în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8. Mai mult, consiliera prezidențială a inițiat proceduri judiciare împotriva deputaților socialiști care au calomniat-o.

Foto: UNIMEDIA

„Nu am o proprietate în România. Eu îmi îndeplinesc foarte conștient declarațiile de avere și nu am niciun motiv să ascund ceva. Aceste lucruri dacă mi-ar aparține mie, dacă aș fi avut, vă asigur că le-aș fi declarat, fiind că nu văd niciun motiv de ce le-aș fi ascuns. Așa cum s-a scris și despre apartamentul în care locuiesc. Este în zona Neamț, fiind că nu am ce ascunde și în al doilea rând nu este pe numele meu. Eu am declarat foarte conștient locurile de muncă ale soțului”, a declarat Ala Nemerenco.

Consiliera președintei pe domeniu sănătății susține că s-au făcut investigații profunde în așa-zisa investigație publicată în mass-media, doar că intenționat au fost ascunse anumite informații.

„S-au făcut investigații foarte profunde acolo. Este o companie care întreține o mică pensiune cu 4 camere, care este o mică afacere și apropo, nu cea mai importantă. Așa a fost ea dezvoltată, pentru că a fost un anunț de proiecte cu mulți ani în urmă. Este a băiatului. În momentul în care copiii sunt majori, băiatul meu este plecat din această țară din 1999. Este primul val de migrație a copiilor care au plecat în afara țării. La momentul actual fiul meu locuiește în România. Această pensiune a fost inițiată în 2011-2012, construcția căreia a pornit în 2013. Terenul aparține acelei companii. Persoana care a fost și a filmat și ar pretinde că este un mare scenarist ar fi trebuit să facă un efort, deși eu cred că el a făcut efortul, dar aceste date au trebuit să fie ascunse, și să citească ce este scris întotdeauna atunci când este vorba de proiecte străine. Pe gard un ditamai afiș stă unde este scris cine este beneficiarul, numele deplin, când a fost inițiat acest proiect, numele fiului meu. Acolo este scris cât costă acest proiect, absolut tot”, a precizat Nemerenco.

Ala Nemerenco mai spune că nu deține viză de reședință în statul vecin.

„Eu nu am buletin sau viză de reședință în România, eu am doar cetățenie”, punctează ea.

Tot Ala Nemerenco a subliniat că a inițiat deja procedurile juridice legale împotriva deputaților socialiști care au ieșit la tribuna Parlamentului și au calomniat-o.

„Eu am inițiat proceduri legale juridice împotriva celor care m-au calomniat și au inițiat această calomnie. Nu o să mă judec cu toate site-urile lacheilor, dar cu persoanele care au inițiat toate aceste calomnii la adresa mea și nu doar în adresa mea. Sunt deputații care au inițiat pe platforma Parlamentului o conferință de presă care au rdicat la așa nivel niște calomnii. Tribuna Parlamentului nu poate fi folosită pentru procese calomniatoare”, spune Nemerenco.

De asemenea, Ala Nemerenco a spus că s-a odihnit la acea pensiune.

„M-am odihnit acolo. Am plătit și sunt înregistrată acolo. Doamna Sandu faptul că escaladează munții nu are nicio intersecție cu mine”, a conchis Nemerenco.

Ce ține de scandalul diplomei de masterat, Ala Nemerenco susține că „oamenii din domeniul academic trebuie să se expună cu privire la acordarea diplomelor în R. Moldova. Nu deputați, care unii dintre ei sunt departe de tot ce se întâmplă în domeniul academic.”

Mai mult consiliera pe domeniul sănătății precizează că „specialiștii din domeniul academic trebuie să spună dacă este o practică bună acordarea acestor diplome cu titlu de excepție.”

Amintim că acum o săptămână România TV, cu referire la o investigație publicată de sinteza.org, scria că fosta consilieră a ministrului Vlad Voiculescu, Ala Nemerenco, deține o pensiune agro-turistică în România, construită după ce a aplicat la un program de finantare prin fonduri europene.

Sursa mai scria că anul trecut, actuala președintă a țării, Maia Sandu, și-a petrecut o vacanță în România, „în munții Ceahlăului”. Întâmplător sau nu, pensiunea familiei Nemerenco se numește „Zimbrii Ceahlăului”. Presa scrie că trei dintre firmele familiei Nemerenco sunt înregistrate în România.

La rândul său, președinta Maia Sandu declară că Ala Nemerenco este o persoană integră.

Doamna Nemereco a transmis, cât a fost ministru al sănătăţii şi protecţiei sociale, nenumărate informaţii, dovezi la Centrul Naţional Anticorupţie, despre schemele de corupţie pe care le-a descoperit, în special în procesele de achiziţie pe domeniul medical. Nu vedem niciun rezultat pe aceste scheme, dar vedem acum nişte atacuri la adresa ei, anume pentru că sunt speriaţi de acest lucru”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, la data de 5 februarie consiliera președintei, Maia Sandu, în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că a inițiat procedurile juridice de acționare în judecată, pentru apărarea demnității și reputației profesionale, contra celor implicați direct în această campanie - deputații socialiști Vladimir Odnostalco, Alla Darovannaia, Nichita Țurcanu.

Șase lucrători medicali, despre care deputații socialiști Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au spus că au primit diplome de master false, pe lângă consiliera președintei R. Moldova pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco, au venit cu o scrisoare publică prin carele solicită acestora să-și ceară scuze public pentru atac direct asupra imaginii, onoarei și demnității, în caz contrar aceștia își rezervă dreptul de a acționa în instanță pentru apărarea onoarei și demnității lor personale și profesionale. Scrisoarea este semnată de Oleg Lozan, Mihai Ciocanu, Valeriu Sava, Svetlana Stefăneț, Pavel Ursu și Viorel Soltan și făcută publică de directorul la Școala de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan.

La data de 3 februarie, un grup de tineri au organizat un flashmob în fața Președinției, cu genericul „Oamenii buni nu falsifică diplomele”. Este vorba de circa 10 tineri, studenți, zic ei, care cer demisia consilierei Ala Nemerenco, pe motiv că diploma de master ar fi eliberată ilegal.

Anterior, consiliera președintei pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu anumite precizări referitoare la studiile și diplomele pe care le deține, după ce a fost acuzată de PSRM că ar deține ilegal diploma de masterat și după ce socialiștii au solicitat demisia acesteia din funcție. Aceasta a afirmat că studiile în medicină și sănătate se fac un pic altfel decât la celelalte specialități.


Pub