Principală  —  Ştiri  —  Social   —   STUDIU/ Situația Presei din R…

STUDIU Situația Presei din R Moldova a fost gravă și în 2020

Foto: burkprf.ru

Situația mass-mediei în R. Moldova a fost gravă și în 2020, astfel înregistrându-se aceeași stare a presei pentru al cincilea an consecutiv. Instabilitatea politică și criza economică suprapusă pe criza pandemică s-au răsfrânt direct asupra activității mass-mediei, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2020, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) luni, 15 februarie.

Documentul apare pentru al cincilea an consecutiv și oferă un diagnostic presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din mass-media din Republica Moldova. Potrivit studiului, anul trecut starea presei autohtone a înregistrat un anti-record, cei 14 evaluatori oferindu-i cel mai scăzut punctaj de până acum.

Raportul arată, între altele, că instituțiile media și jurnaliștii nu au beneficiat de securitate deplină. Jurnaliștii s-au ciocnit și în 2020 cu amenințări lansate de politicieni sau funcționari publici, precum și cu limitarea accesului la informație în plină criză pandemică, iar aplicarea ineficientă a legii a încurajat acest fenomen.

Legislația națională de reglementare a activității mass-mediei nu a fost completată cu prevederi necesare domeniului ori ajustat la nevoile sectorului, au precizat experții implicați la evaluarea situației presei. Documentul mai explică de ce modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale, la sfârșitul anului 2020, sunt inoportune, periculoase și contrare standardelor comunitare.

ISPM mai arată felul în care anumite evenimente din domeniul politic, mediul economic și cel profesional au influențat activitatea presei în anul 2020.

Experții mass-media să fie reluată activitatea Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, constituit pe lângă Parlamentul R. Moldova. Pentru Grupul de lucru și pentru corpul legislativ să devină o prioritate începerea implementării cu bună credință a Concepției naționale dedezvoltare a mass-mediei.

Să fie diminuată influența factorului politic asupra activității mass-mediei prin lărgirea sectorului presei independente. Să fie raportat public orice abuz al politicienilor în raport cu mass-media. Să fie consolidată solidaritatea breslei jurnalistice în atingerea scopului comun de îndepărtare a amestecului politic în activitatea presei.

Experții mai cer să fie denunțat orice act de amenințare sau de agresiune în raport cu mass-media. Să fie urmărită îndeaproape și adusă la cunoștința publicului reacția organelor de drept la eventuale asemenea acte.