Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Centrele comerciale și piețele…

DOC Centrele comerciale și piețele vor avea un program special de lucru. Noile măsuri ale CNESP pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2, în contextul în care starea de urgenţă în sănătate publică în R. Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie 2021. Măsurile vor intra în vigoare începând cu 17 februarie. Decizia a fost aprobată astăzi de CNESP, care constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă.

Potrivit CNESP, activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și internațional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, se admite desfăşurarea activităţilor cu prezenţa spectatorilor, în incinta instituţiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură la capacitatea de 50% din numărul de locuri, dar nu mai mult de 250 spectatori pentru sălile cu o capacitate mai mare de 500 locuri, cu respectarea prevederilor Instrucţiunii privind măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acţiunilor culturale în incinta instituţiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, aprobată prin Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

În Republica Moldova, până la data de 15 februarie 2021 au fost înregistrate în total 170 549 cazuri, dintre care 3 661 decese și 158 005 au fost vindecate.