20:31:59 24.04.2024
Stiri

STUDIU // O singură doză de vaccin este eficientă la cei care s-au vindecat de Covid

Actualitate 15.02.2021 09:00 Vizualizări811 Autor: Ziarul National
STUDIU // O singură doză de vaccin este eficientă la cei care s-au vindecat de Covid


Rezultatele preliminare ale unui studiu al Universităţii israeliene Bar-Ilan şi ale Centrului Medical Ziv au arătat că o singură doză de vaccin împotriva coronavirusului este eficientă la persoanele care s-au infectat și s-au vindecat de Covid-19.

Studiul publicat de Eurosurveillance, revista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relevă un răspuns imun major la aceste persoane, indiferent de perioada când au contractat coronavirusul, sau de nivelul de anticorpi dezvoltaţi, scrie EFE, citată de Agerpres. Studiul a fost realizat în rândul a 514 de lucrători sanitari, dintre care 17 au contractat boala în interval de între 1 şi 10 luni după primirea dozei de vaccin. Este însă nevoie ca mai multe persoane să participe la studiu pentru a se ajunge la concluzii definitive, au informat instituţiile într-un comunicat.

"Această descoperire poate ajuta ţările să ia decizii în funcţie de politica de vaccinare şi a vedea dacă persoanele în prealabil infectate trebuie vaccinate prioritar şi, în acest caz, cu câte doze de vaccin", a declarat Michael Edelstein, profesor la Universitatea Bar-Ilan.

Eficacitatea a fost aceeaşi între diferitele grupuri etnice, deşi "se ştie că virusul afectează unele grupuri mai mult decât altele".

Cercetătorii vor avansa în acest studiu "cu a doua doză pentru a înţelege mai bine care este perioada protecţie oferită de vaccinul anti-COVID-19 în rândul diferitelor grupuri de persoane", au informat cele două universităţi.

Autoritățile sanitare franceze au recomandat ca persoanele care au fost infectate cu coronavirus și s-au vindecat să primească o singură doze de vaccin, în cazul acelor vaccinuri care necesită și o doză de rapel. Franța devine astfel prima țară din lume care face o asemenea propunere.

autoritățile sanitare franceze susțin că persoanele care au fost deja infectate cu noul coronavirus dezvoltă automat un răspuns imun similar celui oferit de o a doua doză de vaccin și recomandă ca în cazul lor să se folosească o singură doză, deoarece este suficientă.

Totodată, autoritățile de sănătate publică din Franța recomandă o perioadă de trei până la șase luni între momentul vindecării de Covid-19 și administrarea unei doze de vaccin.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md