01:13:31 20.04.2024
Stiri

CORONAVIRUS // „Cod ROȘU” în Chișinău – Noile TUPLINI de COVID-19 ar fi ajuns deja în R. Moldova, iar din această cauză se înregistrează o CREȘTERE bruscă a numărului de infectări, cu persistența cazurilor GRAVE și foarte grave

Actualitate 15.02.2021 13:22 Vizualizări1169 Autor: Ziarul National
CORONAVIRUS // „Cod ROȘU” în Chișinău – Noile TUPLINI de COVID-19 ar fi ajuns deja în R. Moldova, iar din această cauză se înregistrează o CREȘTERE bruscă a numărului de infectări, cu persistența cazurilor GRAVE și foarte grave


În municipiul Chișinău se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în condițiile în care, săptămâna trecută, s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de infectări, cu persistența cazurilor grave și foarte grave de infectări. Potrivit specialiștilor, situația s-ar datora prezenței în R. Moldova a noilor tulpini de COVID, apărute în mai multe state europene.

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS), Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi, în cadrul ședinței operative a Primăriei capitalei, că în municipiul Chișinău sunt înregistrate peste 50% din cazurile zilnice de infectare cu COVID-19.

„Instituțiile medicale sunt asigurate cu toate cele necesare, însă este posibil că tulpinile virulente din celelalte state au ajuns și la noi. Astfel, este de responsabilitatea noastră să ținem la control răspândirea virusului. Infecția nu va ceda dacă populația se va relaxa, așa cum am observat în ultimele săptămâni și nu vom respecta măsurile de protecție impuse”, a subliniat Tatiana Bucearschi.

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a declarat că deocamdată nu există nicio confirmare oficială privind existența în R. Moldova a unor pacienți infectați cu noua tulpină a COVID-19.

„Noi colectăm acum probe de la persoanele care se întorc din state unde a fost confirmată noua tulpină și care fac boală și o să le trimitem la un laborator din afară să vedem dacă a ajuns și la noi”, ne-a spus Halacu. Potrivit ei, analizele trimise anterior în Germania nu vizau noua tulpină a coronavirusului.

Ala Halacu ne-a mai informat că instituția pe care o reprezintă a primit o înștiințare de la Organizația Mondială a Sănătății privind producerea unor teste care detectează noile tulpini ale COVID-19, iar autoritățile de la Chișinău ar urma să discute vizavi de o eventuală achiziție a acestora.

Menționăm că, potrivit autorităților municipale, capacitatea de spitalizare a pacienților cu COVID-19 este deja la limită. Cea mai mare provocare sunt locurile de la terapie intensivă, deși de vineri, 12 februarie, au fost reactivate cele 130 de paturi de la Spitalul municipal de Ftiziopneumologie. În weekend au fost ocupate, practic, și locurile respective. Iar situația este similară în toate instituțiile de profil.

Astfel, conducerea municipiului solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să identifice paturi suplimentare în spitalele republicane.

Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1 163 de paturi și 200 de paturi triaj. În total, sunt disponibile 930 de paturi pentru adulți, 163 de paturi pentru copii, 40 de paturi pentru maternitate și 30 de paturi pentru îngrijiri paleative.

În municipiul Chișinău erau, pe 14 februarie curent, 72 272 de cazuri confirmate COVID-19, inclusiv 67 480 de persoane recuperate și 1 170 de decese.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md