13:11:08 28.03.2024
Stiri

Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până la 15 aprilie 2021 în R. Moldova: Activitatea centrelor comerciale, SISTATĂ în weekenduri, iar întrunirile pot avea loc numai cu participarea a maximum 20 de persoane

Actualitate 15.02.2021 17:28 Vizualizări1635 Autor: Ziarul National
Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până la 15 aprilie 2021 în R. Moldova: Activitatea centrelor comerciale, SISTATĂ în weekenduri, iar întrunirile pot avea loc numai cu participarea a maximum 20 de persoane


Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până pe 15 aprilie 2021 în R. Moldova și a introdus noi restricții pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Decizia a fost luată astăzi, după ce specialiștii au constatat faptul că situaţia epidemiologică din R. Moldova se înrăutățește.

În ultima săptămână, de exemplu, numărul de cazuri a crescut cu 17,9%, iar în nouă raioane - Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă și Ungheni - se atestă Cod portocaliu de alertă. Totodată, în celelalte 29 de teritorii avem Cod roșu de alertă în ceea ce privește infectarea cu COVID-19.

Pentru a reduce răspândirea infecției, CNESP a instituit noi măsuri de restricție.

Astfel, activitatea centrelor comerciale va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021, iar din aceeași zi va fi restricționată și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților adminsitrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30.

În ceea ce privește activitatea școlilor, CNESP a decis menținerea regimului actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md