Linkuri accesibilitate

După achitarea lui Trump: democrația este fragilă, avertizează președintele Biden


Președintel Donald Trump la mitingul din 6 ianuarie, terminat cu asaltul asupra clădirii Congresului de la Washington.
Președintel Donald Trump la mitingul din 6 ianuarie, terminat cu asaltul asupra clădirii Congresului de la Washington.

Al doilea proces de „impeachment” împotriva fostului președinte american Donald Trump s-a încheiat ca primul, din feburarie 2020, cu o achitare. Procesul nu va rămâne însă fără consecințe pentru Partidul Repubican care trebuie să se redefinească în era post-Trump.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Președintele Trump a fost achitat pentru a doua oară în Senatul american, după ce devenise primul șef al executivului, pus sub acuzare de doua ori de Camera Reprezentanților. Cincizeci și șapte de senatori au votat că Trump este vinovat pentru incitare la insurecție împotriva Congresului, la 6 ianuarie, dar pentru condamnare ar fi fost nevoie ca 17 republicani să se alăture democraților.

Doar 7 au făcut-o ceea ce e insuficient, dar totuși ilustrează caracterul bipartizan al deciziei. Cum au reacționat părțile?

Vorbind după ce a votat împotriva condamnării, pe criterii de constituționalitate, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell a spus ca Trump este „practic și moral răspunzător pentru a fi provocat” incidentele, sugerînd chiar că acest caz nu este încheiat, el ar putea fi preluat de sistemul judiciar în viitor. Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer i-a acuzat pe republicanii care au votat pentru achitarea lui Trump că nu ar fi dat dovadă de „curajul și moralitatea necesare pentru a-l condamna” pe fostul președinte. Câțiva dintre ei nu au facut-o din calcul politic în legătură cu propriile lor aspirații de a deveni urmașii lui Trump, cei mai mulți de teama că Partidul Republican este în continuare sub controlul fostului președinte sau cel puțin nu-și poate permite să ignore baza electorală a lui Trump.

Din Florida, Donald Trump a mulțumit celor care l-au apărat și susținătorilor și a promis că „mișcarea noastră patriotică și frumoasă pentru a Face America Măreață din Nou (MAGA) este doar la început”. El a continuat: „În lunile următoare vom avea multe de discutat cu voi și sunt nerăbdător să ne continuăm drumul împreună” – ceea ce unii interpretează drept intenția fostului președine de a reveni în politică, alții drept un mijloc de a se menține relevant în partid și de a aduna fonduri.

Comentând pentru prima dată procesul, președintele Joe Biden a spus: „ Chiar și cei care s-au opus condamnării ca liderul minoritatii din Senat, Mitch McConnell cred că Donald Trump e vinovat de a nu-și fi făcut datoria ca șef al statului” și îl consideră responsabil pentru violențele de la Congres. El a adăugat: „Acest capitol trist al istoriei noastre ne reamintește că democrația este fragilă. Că trebuie să rămânem vigilenți. Că violența și extremismul nu-și au loc în America. Și că fiecare dintre noi are datoria și responsabilitatea, ca americani, și în special ca lideri, să apărăm adevarul și să înfrângem minciunile”.

XS
SM
MD
LG