(video) Cum soluționăm conflictele cu vecinii pe căi legale? Parcarea de la bloc nu poate fi privată, cu o excepție

zgomotul-produs-de-vecini-in-ce-cazuri-ai-dreptul-sa-chemi-politia-raspunsul-unui-jurist-41160

Este un mare noroc dacă avem parte de vecini educați, înțelegători și adepți ai corectitudinii sociale/juridice. Dar, uneori prin exemple bune de vecini se strecoară și vecini mai puțin prietenoși, destul de încăpățânați și egoiști. În consecință, se nasc conflictele care se transformă în unele cronice și fără la apelarea legislației în vigoare acestea practic nu pot fi soluționate.

Avocata Doina Ioana Straisteanu a enumerat o serie de recomandări cum să remediem conflictele între vecini, în cadrul emisiunii „Efect 9.6” de la postul de televiziune TV8.

Amenzile pentru murdăria pe etaj

Este ilegală amendarea unui vecin dacă acesta refuză să îndeplinească niște reguli stabilite la o întâlnire cu vecinii. Nu poate un o persoană fizică să perceapă amenzi de la o altă persoană fizică. Doar polițistul este în drept să stabilească o amendă pentru o contravenție. Astfel de „reguli” sunt specifice pentru vecinii din cămine.

Ce face vecinul la ușa căruia a venit alt vecin și îi cere să achite „amenda” stabilită la întâlnirea generală sau la oarecare altă adunare?

Recomandarea avocatei: „Trebuie să sune la poliție și solicite să amendați pentru huliganism, dar sunt și alte contravenții. Vecinii pot face adunări între locatari pentru a stabili suma de bani îndreptată pentru reparația spațiilor comunie și nicidecum aplicarea unei amenzi. Aplicarea amenzii este atribuția statului, a polițistului.”

Gălăgia

Gălăgia sub orice formă între orele 22.00-7.0 este interzisă. Gălăgia produsă în urma reparației este interzisă între orele 18.00-7.0. Trebuie să facem distincția dintre gălăgii. Când plânge un copil nu este o încălcare a legislației, iar când un vecin face o petrecere și după ora 22.00 continuă cu o muzică care provoacă disconfort altor vecini, atunci această acțiune este ilegală.

Parcările de la bloc

„Toate spațiile din Chișinău sunt publice până în momentul când suprafața de pământ nu este privatizată. Primăria încă nu a scos la licitație niciun lot de pământ destinată pentru parcare, așa cum se face peste hotare. În aceste condiții, persoana poate cumpăra de la primărie licența pe un an și să folosească acea parcare în exclusivitate. Mai rău, sunt persoane care consideră că dacă locuiesc de mai mulți ani în acest bloc, atunci au dreptul doar ei să parcheze pe acel loc. Această atitudine este ilegală, pentru că este spațiu public”, a explicat avocata.

Spălarea mașinii în curte

„Este o problemă ecologică și reprezintă o contravenție pentru insolubrizare. Polițistul vine și poate amenda cu cel puțin 3 000 de lei. E bine de înregistrat foto sau video această acțiune, pentru că poliția poate veni post-factum și să nu reușească să înregistreze fapta.

Fumatul în apartament

„Mulți argumentează că «Dacă fumez în apartamentul meu, n-ai treabă cu mine». Nu e corect. Legea sancționează fumatul în spații închise și semiînchise. Dacă fumezi la balconul tău, iar el de semideschis și fumul se ridică la vecinii de sus sau la cei de jos reprezintă o problemă. Unica soluție este ca persoana să aibă un sistem de ventilație care să permită aerisiea încăperii fără a permite fumului să se răspândească în alte apartamente”, a spus avocata.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente