10 curiozități despre Galileo Galilei. Cum a decurs lupta sa cu biserica și unde îi putem vedea expus degetul mijlociu

header_SIZED-Justus_Sustermans_-_Portrait_of_Galileo_Galilei__1636

Galileo Galilei s-a născut în data de 15 februarie 1564 la Pisa și a fost unul dintre cei mai cunoscuți savanți ai Renașterii. Fiind astronom, fizician, inginer, filosof și matematician, Galileo a jucat un rol cheie în Revoluția Științifică și a rămas în istorie atât pentru descoperirile pe care le-a făcut, cât și pentru conflictul său cu Inchiziția romană.

La 458 de ani de la nașterea lui Galileo Galilei, am selectat 10 curiozități din viața și activitatea marelui savant italian.

# Galileo Galilei și-a abandonat studiile

Galileo, al cărui tată era teoretician al muzicii, s-a născut la Pisa, Italia. Deși tatăl său era dintr-o familie nobilă, ei nu erau bogați. Ca preadolescent, Galileo a început să studieze la o mănăstire de lângă Florența cu intenția de a deveni călugăr. Cu toate acestea, tatăl său nu i-a acceptat alegerea și, în cele din urmă, l-a îndepărtat de la școală.

Când avea 16 ani, Galileo s-a înscris la Universitatea din Pisa pentru a studia medicina, la cererea tatălui său. Acolo a devenit interesat de matematică concentrându-și atenția asupra domeniului respectiv. Galileo a abandonat universitatea în 1585 fără a obține o diplomă. Și-a continuat singur studiile în matematică și a câștigat bani oferind lecții private.

Mai târziu, cu toate că nu și-a obținut diploma, totuși s-a întors la Universitatea din Pisa în 1589, unde a preda matematică.

# Tatăl științei moderne preda studenților horoscopul

Este ciudat să te gândești că tatăl științei moderne credea în astrologie, dar ar trebui să ținem cont de două lucruri: în primul rând, așa cum ne amintesc istoricii, nu ar trebui să judecăm evenimentele istorice după standardele actuale și în al doilea rând, se știe în prezent că astrologia este un domeniu controversat, dar în vremea lui Galileo, astrologia abia începea să se despartă de astronomie.

# Galileo Galilei NU a inventat telescopul

Nu se știe cu siguranță cine a făcut-o, deși se consideră că ar fi vorba despre un producător de ochelari neerlandez pe nume Hans Lipperhey (a solicitat un brevet în toamna anului 1608). În decurs de un an, Galileo Galilei a obținut unul dintre aceste instrumente neerlandeze și a îmbunătățit semnificativ designul acestuia.

Puțin după asta, Galileo a obținut un telescop care putea mări de 20 sau chiar de 30 de ori. După cum a spus istoricul științei Owen Gingerich, Galileo reușise „să transforme o jucărie populară de carnaval într-un instrument științific”.

# Galileo a scris despre relativitate cu mult înaintea lui Einstein

El nu a scris despre exact același tip de relativitate ca Einstei, dar a înțeles foarte clar că mișcarea este relativă, adică percepția fiecărui om asupra mișcării are legătură cu propria mișcare, precum și cu cea a obiectului pe care îl privește. Adică, dacă ai fi închis(ă) într-o cabină pe o navă fără ferestre, nu ai avea de unde să știi dacă nava a fost nemișcată sau dacă se mișcă cu o viteză constantă.

250 de ani mai târziu, aceste idei ar fi servit drept bază pentru mintea tânărului Einstein.

# Galileo nu a avut neînțelegeri cu biserica timp de mai mult de jumătate din viața sa

Vaticanul era dornic să dobândească cunoștințe astronomice, deoarece astfel de date erau vitale pentru stabilirea zilei de Paște și a altor sărbători religioase. În 1611, când Galileo a vizitat Roma pentru a-și arăta telescopul astronomilor iezuiți de acolo, a fost întâmpinat cu brațele deschise. Viitorul papă, Urban al VIII-lea, i-a citit unul dintre eseurile lui Galileo la cină și chiar a scris o poezie în lauda omului de știință.

Abia mai târziu, când câțiva profesori conservatori și-au exprimat nemulțumirea și au început să se exprime împotriva lui Galileo, lucrurile au luat o altă întorsătură. S-a agravat și mai mult în 1616, când Vaticanul a denunțat oficial sistemul heliocentric (centrat pe soare) descris de Copernic, pe care toate observațiile lui Galileo păreau să le susțină.

Conceptul unui Pământ în mișcare, care părea să contrazică anumite versete din Biblie, nu a încântat biserica și așa a început războiul ei cu Galileo.

# Galileo a fost condamnat la închisoare pe viață de către Inchiziția romană

În 1632, Galileo a publicat „Dialogul celor două sisteme principale ale lumii” și, deși a fost prezentat ca o discuție meditație asupra ideilor promovate de Ptolemeu și Copernic, cartea a fost percepută drept manifestarea susținerii modelului universului copernican.

Drept urmare, anul următor, Galileo a primit ordin de a fi judecat în fața Inchiziției de la Roma. După ce a fost găsit vinovat de erezie, Galileo a fost nevoit să se pocăiască public și a fost condamnat la închisoare pe viață.

Tot atunci a apărut și vestita sa exclamație care se referă la Pământ: „Și totuși se învârte!”.

# Și-a petrecut ultimii ani din viață în arest la domiciliu

Deși Galileo a fost condamnat să-și petreacă restul vieții după gratii, pedeapsa i-a fost curând schimbată în arest la domiciliu. Și-a trăit ultimii ani la Villa Il Gioiello, casa sa din orașul Arcetri, lângă Florența.

Chiar dacă îi era interzis să își vadă prietenii sau să publice cărți, el a primit vizitatori vestiți, inclusiv pe filosoful Thomas Hobbes și poetul John Milton. În plus, a reușit să întocmească lucrarea „Discursuri și demonstrații matematice referitoare la două noi științe”, despre fizică și mecanică. Cartea, care este și ultima scrisă de Galileo, a fost publicată în Țările de Jos în 1638.

În același an, Galileo a devenit complet orb. A murit pe 8 ianuarie 1642, la vârsta de 77 de ani.

# Vaticanul nu a recunoscut că Galileo avea dreptate până în 1992

În 1979, Papa Ioan Paul al II-lea a inițiat o investigație asupra condamnării Bisericii Catolice a lui Galileo. 13 ani mai târziu, și 359 de ani după ce Galileo a fost judecat de Inchiziție, Papa a închis oficial ancheta și a emis o scuză oficială în acest caz, recunoscând că au fost comise erori de către judecători în timpul procesului.

# NASA a numit o navă spațială în cinstea savantului

În 1989, NASA și o echipă din Germania au lansat o navă spațială care poartă numele lui Galileo. După ce a sosit pe Jupiter în 1995, nava spațială Galileo a devenit prima care a studiat planeta și lunile sale pentru o perioadă lungă de timp.

În 2003, misiunea s-a încheiat când NASA a distrus nava în mod intenționat pe Jupiter pentru a elimina riscul ca Galileo să se ciocnească cu Europa.

# Degetul său mijlociu este expus într-un muzeu

După moarte, Galileo a fost înmormântat într-o capelă laterală la biserica Santa Croce din Florența. Aproape un secol mai târziu, în 1737, în timp ce rămășițele omului de știință erau transferate la un loc de înmormântare din bazilica Santa Croce, trei dintre degete, împreună cu o vertebră și un dinte, i-au fost scoase din cadavru.

Două dintre degetele lui Galileo, împreună cu dintele său, au fost ținute de unul dintre admiratorii săi și predate de-a lungul generațiilor rudelor. Cu toate acestea, în 2009, cele două degete și dintele au apărut la o licitație și au fost preluate de un colecționar.

Folosind documentația istorică, experții au concluzionat că părțile corpului aparțineau lui Galileo. Între timp, cel de-al treilea deget luat din rămășițele lui Galileo, degetul mijlociu al mâinii drepte, a fost găzduit de diferite muzee din Italia, cel puțin din prima jumătate a anilor 1800. Vertebra a ajuns la Universitatea din Padova, unde Galileo a predat între 1592 și 1610.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente