Delegația Republicii Moldova la CUC „regretă” „incidentul îngrijorător” legat de reținerea jurnaliștilor de către trupele de pacificatori  

Ilie Gulca
15/02/2021
postul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr. 11 (drept), Gura Bâcului. Foto: Viorica Tătaru

Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control (CUC) dezaprobă orice acțiune care îngrădește dreptul jurnaliștilor să își exercite meseria. Chișinăul „regretă” incidentul înregistrat la postul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr. 11 (drept), Gura Bâcului, cu implicarea jurnaliștilor unui post de televiziune. Reacția autorităților constituționale a fost provocată de reținerea de către trupele de pacificatori, pe 9 februarie, a doi jurnaliști ai Postului TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, în timp ce își exercitau meseria.   

„Delegația Republicii Moldova a îndemnat părțile în procesul de pacificare la o mai bună conlucrare și comunicare pentru a nu aduce atingere drepturilor și libertăților cetățenilor și a nu crea noi focare de tensiune în Zona de Securitate”, se menționează într-un comunicat pe 11 februarie, după ce părțile au discutat despre „incidentul îngrijorător” inclusiv în cadrul ședinței Comandamentului Militar Întrunit cu o zi mai devreme.

Delegația Republicii Moldova a condamnat poziția distructivă a părții transnistrene, care blochează de mai multe luni ședințele CUC. În declarația semnată de membrii delegației Republicii Moldova este relevată degradarea continuă a situației în Zona de Securitate, în special începând cu 2020, când exponenții Tiraspolului au admis un număr record de încălcări ale prevederilor înscrise în documentele operațiunii de pacificare.

„Partea transnistreană refuză categoric nu doar identificarea soluțiilor, ci chiar, cel puțin, discutarea problemelor legate de răpirile de persoane care au avut loc în Zona de Securitate, despre situația care s-a creat în Zona de Securitate după introducerea abuzivă în mai 2019 a așa-numitor „grăniceri”, despre inițierea elaborării unui regulament al Comandamentului Militar Întrunit sau despre cauzele nesemnării rapoartelor acestuia”, relatează sursa citată.

Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți pe 9 februarie, pentru câteva ore, de către reprezentanții Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în apropiere de localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, sub pretextul că ar fi încălcat regulile de traversare a postului.  

„Pacificatorii poartă pe uniformă steagul Rusiei. Ar trebui să fie unul și din partea Moldovei, dar eu nu reușesc să îl văd acum. Ne-au spus că este cineva și din partea Moldovei. Noi nici nu am ajuns la vama lor. Asta este doar un post de pacificatori de dinainte de vamă”, a adăugat jurnalista TV8.

Pe 21 iulie 2020, la postul de control din Molovata Nouă, raionul Dubăsari, aceiași jurnaliști au fost împiedicați abuziv și brutal de către pacificatorii ruși să își exercite meseria pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale.

În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Pisari vs. Moldovei și a Rusiei, a constatat încălcarea dreptului la viață. La 16 mai 2019, CEDO a comunicat guvernelor de la Chișinău și Moscova un alt caz (Manole și Postica vs. Moldova și Rusia) despre activitatea necorespunzătoare a misiunii de pacificare și abuzurile pe care le admit persoanele înarmate de la aceste posturi.

Cauza respectivă se referă la incidentul din 2005, când soldații ruși au reținut trei persoane și au deschis ilegal focul din arma automată marca Kalașnikov, fără avertisment, creând pericol real pentru viața și integritatea fizică a zeci de oameni pașnici.

Ilie Gulca
15/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii