/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ După ce au constatat că situaţia epidemiologică este nefavorabilă, experții au impus un șir de restricții noi

missing
15 februarie 2021, ora 20:45

Se prelungește până pe 15 aprilie starea de urgenţă în sănătate publică, pe tot teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost aprobată, astăzi, de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. După ce au constatat că situaţia epidemiologică este nefavorabilă, experții au impus un șir de restricții noi. Și autoritățile Capitalei consideră că virusul a devenit mai agresiv, în ultima perioadă, fapt care s-ar putea întâmpla din cauza apariției noilor tulpini de Covid-19, în țara noastră. Însă acest lucru, deocamdată, nu poate fi verificat, întrucât Ministerul Sănătății nu a procurat utilajul special, care ar depista mutațiile virusului în probe.  

Deși în ultima perioadă nu au fost relaxate cu mult măsurile anti-epidemiologice, totuși, numărul cazurilor a crescut brusc. Autoritățile se întreabă, dacă acest fapt ar putea fi o consecință a contaminării cu noile tulpini ale coronavirusului, care ar putea fi importate în țară de către persoanele care au călătorit, mai ales în Marea Britanie, Africa și Asia. Experții în sănătate sunt de părere că cei care revin din străinătate neapărat ar trebui testați la mutațiile virusului.

Însă țara noastră nu are această posibilitate, anunță cei de la ANSP, pentru că laboratoarele de stat nu sunt dotate cu utilaj special pentru secvențierea genomului Covid-19. Acum, se discută procurarea acestuia, dar când exact va ajunge în țară, nu se știe.

Experții sugerează, însă, că Ministerul Sănătății ar putea încheia în acest sens un parteneriat cu instituțiile private.

Reprezentanții de la ANSP ne-au confirmat că un laborator privat din Moldova deține acest tip de utilaj, dar decizia de colaborare trebuie discutată la nivel de Minister. Până atunci, persoanele suspecte la Covid-19, care revin din țările unde există mutații ale virusului sunt testate, iar ulterior probele se transmit către laboratoare specializate din afara țării. Deocamdată, nu a venit, însă, niciun rezultat.

În ultima săptămână, comparativ cu cea precedentă, numărul de cazuri a crescut cu 18%, iar în 29 de raioane a fost instituit cod roșu de alertă. Astfel, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit măsuri suplimentare de restricție. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi, se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor. Comisia a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și cel rutier, dar și în transportul municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. În decizia autorităților este menționat și faptul că se menține regimul actual de studii, dar nu se exclude posibilitatea de a reveni la regimul online.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram