image
Sursa foto: jurnal.md

De ziua marelui poet Grigore Vieru, Maia Sandu îi îndeamnă pe copii să citească

Astăzi, 14 februarie, marcăm 86 ani de la nașterea lui Grigore Vieru – cel care a reușit prin simplitatea versurilor sale să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam și țară, de limba română și valorile naționale.

Cu această ocazie președintele Republicii Moldova Maia Sandu vine cu un îndemn către copii, încurajându-i să trimită scrisori la președinție în care să descrie cartea lor preferată.

Azi e ziua de naștere a unui poet care îmi place foarte mult - Grigore Vieru. Din păcate, el nu mai este printre noi, dar este omul care a reușit să-și păstreze în suflet copilul pentru toată viața. Vă încurajez să-i cunoașteți poeziile și biografia.
Știu că multora dintre voi le plac cărțile. Poveștile, poeziile, istoriile captivante și aventurile cu eroi și călătorii. Și mie îmi plac - mi-a plăcut să citesc de mică.
De ziua lui Vieru, vreau să-mi spuneți voi ce cărți vă plac. Vă invit să-mi trimiteți scrisori în care să-mi scrieți cine este autorul vostru preferat, care e cartea îndrăgită și de ce vă place ea”, scrie Maia Sandu.

La fel și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vine cu un omagiu.

Întreaga viață poetul și-a consacrat-o cuvântului, lăsându-ne drept moștenire opera sa monumentală. Generații întregi au crescut cu Abecedarul „Albinuța”, cartea de căpătâi a fiecărui copil. În TESTAMENTUL său lăsat posterității, Grigore Vieru notează „V-am crescut, v-am ridicat, Mă pot duce, Mă pot duce împăcat.”. Atunci, din modestia-i înnăscută, el nu știa că se referă la un întreg neam.
Poeziile lui Grigore Vieru, prin mesajul lor, rămân a fi niște povețe părintești. Printre numeroasele sale învățăminte, Domnia sa ne-a îndemnat întotdeauna „Să mergem frumos și demn…”, fiind un om al voinței, al verticalității, dar și al sublimului”, se arată în comunicatl MECC.
jurnal.mdjurnal.md

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova - d. 18 ianuarie 2009, Chişinău) a fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut într-o familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată, pe fondul unor politraumatisme multiple şi al unei poliinsuficienţe a sistemelor şi organelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: