Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mulți ruși au organizat…

Mai mulți ruși au organizat un protest al luminilor în sprijinul opozantului Alexei Navalny

Foto: Profimedia Images

În zeci de orașe din Rusia și din străinătate, a avut loc duminică, 14 februarie, un protest în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny „Iubirea este mai puternică decât frica”, relatează Meduza.

Potrivit sursei citate, la ora locală 20:00, mai mulți susținători au ieșit pe străzi, au aprins lanterne și au postat fotografii pe rețelele sociale cu eticheta „#Iubirea este mai puternică”. Aproximativ 20 de mii de postări cu această etichetă au fost amplasate pe Twitter-ul rusesc.

Spre deosebire de acțiunile anterioare organizate în sprijinul lui Navalny, autoritățile ruse nu au intervenit de această dată la manifestație.

În ajunul protestului, Roskomnadzor (Serviciul federal de supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiei informaționale și mass-media) a început să trimită înștiințări către mai multe instituții media pentru ca acestea să elimine articolele despre manifestație. Jurnaliștii de la Meduza au primit, de asemenea, o înștiințare prin care li s-a cerut eliminarea articolului „Mulți au luat în derâdere lanternele ca o nouă acțiune de protest, însă nu și guvernul rus. El vede acest lucru ca pe o intrigă a NATO”.

Totodată, înainte de începerea manifestației, în după-amiaza zilei de 14 februarie, „Lanțurile solidarității” se aliniaseră la Moscova și Sankt Petersburg. La Moscova, până la 300 de persoane au mers la Arbat pentru a demonstra solidaritate cu Yulia Navalny, femeile deținute politice și cu toți cei care „își petrec zilele în instanțe, autobuze de poliție și centre speciale de detenție”. 

La Sankt Petersburg – acțiunea a fost denumită „Lanțul feminist al solidarității” – aproximativ 70 de oameni s-au aliniat pe Voskresenskaya al Neva, în semn de sprijin pentru opozantul rus. 

Susținătorii lui Navalny au organizat mai multe proteste în zeci de orașe rusești pe 23 și 31 ianuarie, precum și pe 2 februarie. 

În timpul manifestațiilor, mai mult de 11 mii de persoane au fost reținute, în urma cărora centrele speciale de detenție și secțiile de poliție din Moscova și Sankt Petersburg au fost supraaglomerate. Ca urmare a acestor acțiuni, peste 90 de dosare penale au fost deschise în diferite regiuni ale Rusiei.