/FOTO/ Rușii au organizat un protest al luminilor, de Ziua Îndrăgostiților, pentru a-l susține pe Alexei Navalnîi

14 februarie 2021, ora 21:46

Susţinătorii opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat la închisoare, au apelat duminică la o nouă formă de protest, după ce demonstraţiile masive recente au dus la peste 11.000 de arestări, relatează DPA.

Foto: (c) Anton Vaganov/REUTERS

Susţinătorii au fost chemaţi să aprindă lanterne, telefoane sau lumânări timp de 15 minute în această seară de Sfântul Valentin şi să posteze pe reţelele de socializare fotografiile cu acţiunile lor.

Foto: (c) Alexey Malgavko/REUTERS

Această acţiune descentralizată, care s-a desfăşurat sub sloganul “Iubirea este mai puternică decât frica”, pentru a coincide cu Ziua Îndrăgostiţilor, a început în oraşul Habarovsk din Extremul Orient, unde se întunecă mai repede decât în capitala Moscova.

Foto: (c) Alexey Malgavko/REUTERS

Imagini postate de echipa lui Navalnîi pe Telegram au arătat susţinători din Habarovsk şi din oraşul siberian Irkuţk cu lămpi sau făcând inimi ori scriind ‘libertate’ în zăpadă folosind lumânări aprinse.

Foto: (c) Maxim Shemetov/REUTERS

În Tomsk, acolo unde Navalnîi a fost victima unui atac cu otravă în august, cineva a proiectat cuvintele “Iubirea este mai puternică decât frica” pe zidul unei clădiri înalte. La Vladivostok, un bărbat i-a spus aceste cuvinte partenerei sale înainte de a o cere în căsătorie.

Demonstraţia este un răspuns la “valul fără precedent de violenţă şi represiune” comise de forţele de securitate la manifestaţii precedente, au spus organizatorii în apelul la protestul inedit de duminică.

Foto: (c) ANATOLY MALTSEV/EPA

Această iniţiativă paşnică urmăreşte să îngreuneze orice acţiune a poliţiei. Kremlinul a transmis anterior că nu intenţionează “să se joace de-a şoarecele şi pisica”, dar că persoanele care încalcă legea vor fi sancţionate.

Foto: (c)  SERGEI ILNITSKY/EPA

Spre deosebire de protestele de la sfârşitul lui ianuarie, acţiunea cu lumini de duminică nu a fost oficial interzisă de autorităţi. Cu toate acestea, echipa lui Navalnîi a raportat percheziţii ale poliţiei la mai multe birouri ale sale în zilele precedente.

Foto: (c) Alexey Nasyrov/REUTERS

În oraşul Kazan, la circa 700 de kilometri est de Moscova, poliţia a arestat duminică nouă persoane după un marş care fusese aprobat împotriva represiunii poliţieneşti, conform organizaţiei de apărare a drepturilor civile OWD-Info.

La Moscova şi Sankt Petersburg, susţinătorii au fost lanţuri umane în cursul după amiezii pentru a-şi exprima solidaritatea cu soţia lui Navalnîi, Iulia, care acum ar urma să stea separată de soţul său mai mulţi ani.

Foto: (c) Evgenia Novozhenina/REUTERS

Acţiunea a fost de asemenea dedicată tuturor prizonierilor politici.

Navalnîi însuşi i-a trimis soţiei sale o urare pe Instagram de Ziua Îndrăgostiţilor. “Te iubesc”, a scris opozantul sub o fotografie cu ei doi.

Iulia i-a răspuns prompt, postând o fotografie cu ea şi cu soţul său împreună pe o bancă. “Nu sunt tristă, ştiu că totul va fi bine”, a scris ea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram