Principală  —  IMPORTANTE   —   Investigație The Insider și Bellingcat:…

Investigație The Insider și Bellingcat: angajații FSB care l-au otrăvit pe Navalny au fost implicați și în otrăvirea opozantului rus Kara-Murza

foto: https://theins.ru/

The Insider și Bellingcat au publicat o nouă investigație în care se arată că în spatele tentativelor de otrăvire a politicianului rus de opoziție și a jurnalistului Vladimir Kara-Murza s-ar afla același grup de angajați ai Serviciului Federal de Securitate rus, care au fost implicați în otrăvirea opozantului Alexei Navalny și în omorul câtorva activiști și jurnaliști. Kara-Murza a fost ortrăvit de două ori: în anii 2015 și 2017. În primul caz, toxina ar fi fost aplicată pe lenjeria intimă, iar în al doilea – pe periuța de dinți.

Politicianul și jurnalistul rus Vladimir Kara-Murza- junior este implicat în activități ale opoziției de peste 20 de ani. Una dintre cele mai mari realizări ale sale este pregătirea și promovarea legii Serghei Magnitsky, adoptată de Congresul SUA în anul 2012, și care prevede interzicerea intrării în SUA a oficialilor ruși care sunt responsabili de „încălcarea gravă a drepturilor omului”. Legea pevede și înghețarea activelor lor financiare.

Kara-Murza a promovat această lege împreună cu prietenul și colegul său Boris Nemțov. În 2014, Vladimir Kara-Murza s-a întors în Rusia din Statele Unite, unde a lucrat anterior mai mulți ani, pentru a participa la crearea mișcării lui Mihail Khodorkovsky „Rusia Deschisă” , care a început să funcționeze în septembrie 2014. În anul 2015, Kara-Murza a fost otrăvit pentru prima dată.

În investigația privind otrăvirea lui Navalny și în cea despre otrăvirea lui Kara-Murza figurează numele vicedirectorului Institutului de Cercetare – 2, colonelului Stanislav Makșakov și a angajatului Institutului de Criminalistică al Serviciului Federal de Securitate Constantin Kudreavțev. Potrivit investigației, ambii interacționau regulat cu ofițerul Serviciului Federal de Securitate Roman Mezențev.

Investigația a constatat că, în paralel cu deplasările pe care le efectua Kara-Murza, au avut deplasări și un grup de ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate.

Otrăvirea din anul 2015

Există două ipoteze prin care Kara-Murza ar fi fost otrăvit în anul 2015. Prima ipoteză spune că persoanele care au avut intenția să îl otrăvească nu au găsit momentul potrivit în timpul deplasărilor pe care le-a avut acesta și au aplicat toxina în apartamentul lui Kara-Murza din Moscova. El locuia singur, iar în scara blocului nu existau camere de supraveghere.

A doua ipoteză este similară cu cea prezentată în cazul otrăvirii lui Navalny,. Toxina a fost aplicată pe lenjeria intimă a lui Kara-Murza, în perioada în care el nu se afla în camera lui din hotelul din Kazan, unde venise în deplasare. În acea zi, bărbatul îmbrăcase altă lenjerie, iar otrăvirea s-a produs la revenirea lui în Moscova. Investigația spune că dacă substanța a fost anume Novichok, analizând cronica evenimentelor, contactul cu aceasta s-a produs înainte ca Vladimir Kara-Murza să iasă din casă.

În următoarea zi, bărbatul planifica să ajungă în Kaliningrad, însă, din cauza otrăvirii, nu a plecat. Ofițerii Serviciului Federal de Securitate, care l-au urmărit în toate deplasările precedente, nici nu și-au rezervat biletele de călătorie, probabil din cauza că știau ce se va întâmpla pe 26 mai, ziua otrăvirii lui Kara-Murza.

Otrăvirea din anul 2017

După otrăvirea din 2015, Kara-Murza a continuat să fie urmărit în alte călătorii. Astfel, la 2 februarie 2017, el s-a trezit cu aceleași simptome de intoxicație: bătăi accelerate ale inimii, respirație îngreunată și tensiune joasă. În investigație se menționează că, probabil, substanța a fost aplicată pe periuța de dinți, aceasta, ca și lenjeria intimă, fiind un obiect potrivit pentru aplicarea toxinei, deoarece nu permite folosirea lor de către persoanele terțe.

Chiar dacă medicii care îl tratau pe Kara-Murza de ”intoxicație cu substanță neidentificată” s-au adresat nemijlocit medicului toxicolog principal al Federației Ruse, acesta trăgea de timp, iar la o săptămână de la apariția simptomelor a menționat că este târziu să se mai efectueze cercetări ale materialului biologic al pacientului Kara-Murza.

În ambele cazuri, Kara-Murza s-a adresat Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, însă nu a primit niciun răspuns pe marginea adresărilor sale.