image
Sursa foto: foto simbol

Copiii devin vulnerabili în fața hărțuirii sexuale sau agresiunilor pe online din cauza lipsei de comunicare

Siguranța copiilor pe internet este un subiect tot mai intens discutat în societate. În contextul pandemiei, în care orele au fost transferate la distanță, provocarea pentru părinți de a monitoriza activitățile copiilor în mediul online este tot mai mare.

Pericolul accesării nesupravegheate de către minori a conținutului din mediul virtual este iminent. Deseori, copiii sau adolescenții devin vulnerabili în fața hărțuirii sexuale sau agresiunilor pe online din cauza lipsei comunicării, susțin specialiștii. De cealaltă parte, părinții spun că, uneori sunt nevoiți să recurgă la metode drastice pentru a restricționa accesarea internetului de către copii.

Activitățile copiilor pe online pot duce la mai multe riscuri, ne referim la acel cyberbulling sau hărțuirea pe online. De obicei, hărțuirea poate începe pe online, dar se întâmplă că începe și între copiii de la școală. Acel copil care hărțuiește folosește și tehnologiile, ne referim la rețelele sociale, pentru a distribui mesajele de denigrare, de exemplu, de batjocură" , susține Angela Palancean, specialist în siguranța online, centrul „La Strada”:

Un alt risc este cel de a fi hărțuiți sexual, afirmă experții. „Acest lucru i se poate întâmpla unui copil și într-un joc, acolo unde sunt incorporate chaturile și ei comunică cu alți jucători, care pot fi altcineva decât ceea ce pretind că sunt. Copilul poate crede că discută tot cu un copil de vârsta lui, în schimb anonimatul pe internet le oferă posibilitatea unor persoane să-și ascundă intențiile, și identitatea. Copilul din neatenție sau neștiință poate oferi prea multe informații personale despre el", mai spune Angela Palancean

Odată cu creștere vârstei, copilul se tranformă din consumator de conținut în creator de conținut. El dintr-un click poate crea o poză, o fotografie personală și o postează online. El își poate crea cu ușurință un cont pe rețelele de socializare și atunci evident, că nici un filtru și nici un control parental nu va putea depista mesajele pe care le primește copilul pe email sau orice aplicație în care sunt incorporate mesageriile pe chat.

Comunicarea despre pericolele care pot apărea în timpul accesării internetului, dar și monitorizarea se numărăr printre măsurile de prevenție.

„E important ca această monitorizare care începe de la o vârstă mică, să nu să se transforme într-un control. Pentru că un adolescent monitorizat va percepe acest lucru diferit. Deci, el fiind conștient că este controlat, el va ascunde anumite activități de părinți, își va crea alt cont despre care părintele nu cunoaște sau va șterge mesajele dacă părintele are acces la contul copilului. Unii părinți pe care i-am întâlnit în stradă, ne-au zis că apelează la măsuri restrictive atunci când este vorba de utilizarea internetului de către copii", a mai spus experta.

Pentru a preveni abuzurile în mediul online, specialiștii recomanda ca în programul școlar să fie introduse discipline noi pentru ca minorii să învețe cum să utilizeze internetul sigur. Potrivit poliției, în ultimul an au fost înregistrate peste 40 de cazuri de exploatare sexuală a copiilor pe online.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: