Situația din agricultură și modalitatea de repartizare a ajutoarelor în sector, principalele subiecte discutate la Președinție

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere vineri seara cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și cu ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în care au discutat despre situația din agricultură și distribuirea subvențiilor și a ajutoarelor în sector.

Foto: Maia Sandu/fb

Președintele Maia Sandu i-a solicitat ministrului Agriculturii să elaboreze, în consultare cu reprezentanții fermierilor, criteriile și mecanismul de repartizare a ajutorului sub formă de motorină, anunțat de România săptămâna trecută. „Am insistat asupra faptului că ajutoarele trebuie să ajungă la cât mai mulți fermieri și, mai ales, că acestea trebuie să meargă către cei care au cea mai mare nevoie de ele, ajutându-i să-și salveze afacerile în aceste vremuri grele”, a spus șeful statului.

Un alt subiect s-a referit la activitatea Fondului Ecologic Național și cea a Fondului Național de Dezvoltare Regională, în legătură cu care au fost semnalate mai multe încălcări. Președintele Maia Sandu a cerut realizarea unor evaluări externe cu privire la modul în care au fost alocate resursele în ultimii ani.

De asemenea, șefa statului i-a solicitat ministrului Ion Perju să găsească soluții pentru reanimarea serviciilor de consultanță în agricultură din teritoriu, astfel încât micii fermieri să poată obține rapid sfatul specialiștilor, și să urgenteze lansarea mecanismului de subvenționare în sectorul zootehnic, care se află în situație critică.


Pub