Fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi a depus jurământul de învestitură în funcția de premier al Italiei

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a depus sâmbătă jurământul în faţa preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, în calitate de premier al unui guvern de uniune naţională, al 67-lea al republicii, chemat să facă faţă crizei coronavirusului şi recesiunii economice, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Foto: www.idealista.it

Draghi a format un guvern de uniune format din principalele partide politice, cu excepția unuia singur, dar și din tehnocrați în posturi cheie, după ce Giuseppe Conte a demisionat, în contextul în care el se afla în imposibilitatea de a forma o majoritate parlamentară, după ce micul partid al fostului premier Matteo Renzi a ieșit din coaliție.

Criza politică a fost declanșată de fostul premier Matteo Renzi (2014-2016), care a retras mica sa formațiune Italia Viva din coaliție în 13 ianuarie, după săptămâni de critici privind gestionarea crizei sanitare și a planului de cheltuieli economice al lui Conte.

După Mario Draghi, au depus jurământul şi cei 23 de miniştri ai cabinetului său, dintre care opt sunt femei. Executivul include opt tehnocraţi şi 15 reprezentanţi ai partidelor politice reprezentate în parlament, care-l sprijină pe Draghi, cu excepţia partidului de extremă dreapta, Fratelli d'Italia.

Draghi, poreclit „Super Mario” pentru rolul său în criza datoriilor din zona euro în 2012, va merge în Parlament pentru investitură la începutul săptămânii.


Pub