Proiectul Artcor, nominalizat în premieră în cadrul concursului UE pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe Award 2022

artcor-023-A3-920×690
Foto: Simbol

Moldova este nominalizată în premieră în cadrul concursului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe Award, 2022, cu proiectul arhitectural Artcor. 

Moldova este nominalizată în cadrul concursului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană cu proiectul pentru clădirea ce găzduiește Centrul Industriilor Creative Artcor. Construcția a apărut în Chișinău în anul 2019, iar autorul acesteia este arhitectul Maxim Calujac.

„În etapa de proiectare a centrului, am fost parte a grupului care a selectat proiectul pentru Artcor, și sunt foarte bucuros că în final anume acest concept a fost ales. Asociația Industriilor Creative COR are nevoie de o astfel de casă care inspiră creatorii, dar și oferă spațiu pentru expunere, lucru și schimb de cunoștințe. Clădirea centrului Artcor s-a încadrat perfect în contextul arhitectural urban, completând spațiul într-o manieră modernă neinvazivă. Curtea centrului oferă o călătorie express în timp, unind clădiri din diferite perioade istorice, începând din secolul XIX, trecând prin anii 60 și 80 ale secolului XX, până în secolul XXI. Curtea Artcor, completată de OZNurile lui Mihai Stamati, mobilier urban creat special pentru acest loc, este ca un spațiu viu, care găzduiește instalații, expoziții periodice, concerte și alte evenimente culturale”, spune, Mihai Țurcanu, manager de comunitate la Artcor.

Concursul european arhitectural Mies van der Rohe Award este organizat o dată la 2 ani, și prezintă o distincție importantă, ce se acordă celor mai remarcabile obiectele de arhitectură din Uniunea Europeană. Premiul subliniază, de asemenea, contribuția arhitecturii de calitate pentru dezvoltarea durabilă și bunăstarea cetățenilor.

Arhitectul Maxim Calujac participă în concurs cu 2 proiecte, al doilea fiind oficiul Loft Green Apartments din București, care a fost elaborat pentru compania românească Eco Villas.

„Nominalizarea pentru acest premiu important a fost pentru mine o mare surpriză. Anul trecut am fost contactat de un reprezentant al Mies van der Rohe Award, cu propunerea de a depune două dintre proiectele mele — Artcor si Loft Green Appartments din București, pentru participare în concurs.”, menționează Maxima Calujac, arhitect și autorul proiectului Artcor.

Câștigătorii vor fi desemnați în anul 2022. Premiul mare al concursului constitutie 60 de mii de euro, iar arhitectorului debutant îi este oferit un premiu în valoare de 20 de mii de euro.

Lista publicată în cadrul concursului cuprinde 449 de obiecte, lansate în perioada octombrie 2018 – octombrie 2020. Între acestea se regăsesc 79 orașe și 41 țări, printre care Georgia, Ucraina, Moldova și Armenia.

Artcor este primul hub creativ din Moldova, care are scopul să dezvolte industriile creative din țară, astfel ca acestea să devină competitive pe plan internațional. Centrul Artcor a fost creat drept un parteneriat public privat între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Asociația Companiilor Creative COR.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente