Ce spune Mariana Durleșteanu despre propunerea de a fi prim-ministru

Cornelia Cozonac
13/02/2021

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, propusă de noua majoritate parlamentară la funcția de prim-ministru, a menționat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a acceptat invitația de a conduce și forma un guvern la Chișinău, ca o provocare „în contextul pandemiei, sărăciei și crizei economice care se acutizează”. Candidatura ei a fost propusă de deputații socialiști, din partidul Șor și fosții democrați, reuniți în platforma „Pentru Moldova”.  

„Ratiunea mea personală pentru a accepta aceasta Invitatie a avut la baza eradicarea sărăciei în Moldova, gestionarea crizei pandemice pentru a oferi siguranță cetățenilor în ziua de mâine, implementarea proiectelor investiționale și readucerea diasporei acasă. Vreau să vă asigur că conștientizez prin ce trecem toți cetățenii indiferent unde ne aflăm, dar Moldova are nevoie de un program cu FMI de urgență și comunicare cu alți parteneri străini focusat în primul rând pe reforme structurale în toate domeniile și acțiuni pe termen imediat pentru a depăși această situație fără precedent”, spune Mariana Durleșteanu. 

Referindu-se la lista semnatarilor, care au susținut candidatura sa la funcția de prim-ministru, Durleșteanu a spus că nu e de datoria candidatului să gestioneze acest proces și nici să verifice lista semnatarilor.

„Nu sunt o persoană care am primit funcții sau poziții în orice domeniu de activitate din docilitate și am executat instrucțiuni la comandă. Am accesat  funcții pe bază de concursurs și asumarea răspunderii în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, și-a încheiat mesajul Mariana Durleșteanu. 

Candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru a fost avansată de deputații socialiști joi, înainte ca în Parlament să fie audiat programul de guvernare al candidatei la funcția de prim-ministru înaintate de președinta Maia Sandu, care nu a primit votul de încredere al deputaților, neacumulând niciun vot. În seara aceleași zile, Maia Sandu a propus-o repetat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavriliță.    

Deputații socialiști au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională după ce președintele Maia Sandu a refuzat să ia în considerare nominalizarea Marianei Durleșteanu din partea majorității PSRM, Partidul Șor și grupului „Pentru Moldova” împreună cu câteva deputați neafiliați sau independenți, Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic.

Mariana Durleșteanu a intrat în Top 50 cele mai influente femei din România, făcut anual de revista Forbes. În 2019, Durleșteanu ocupa locul 7 în acest clasament, fiindcă funcția pe care o avea la KazMunaiGaz International era dintre cele mai complicate, scrie Europa Liberă. Durleșteanu și-a început cariera în domeniul finanțelor de foarte tânără. La nici 24 de ani lucra deja în ministerul de Finanțe al Republicii Moldova și la scurtă vreme a fost angajată în proiecte de anvergură ale Băncii Mondiale. La 30 de ani, Mariana Durleșteanu ajunge numărul doi în ministerul de Finanțe de la Chișinău. În 2002, președintele Vladimir Voronin i-a oferit Ordinul „Gloria Muncii”. Tot partidul comuniștilor îi oferă fotoliul de ministru al Finanțelor în 2008, după ce a petrecut patru ani ca ambasadoare a Republicii Moldova la Londra. 

Cornelia Cozonac
13/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii