‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriS-a întors acasă și cultivă șofran: Vreau ca șofranul moldovenesc să fie recunoscut de...

S-a întors acasă și cultivă șofran: Vreau ca șofranul moldovenesc să fie recunoscut de gurmanzii de peste hotare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dacă acum ceva timp, ne părea că șofranul este o cultură cultivată în orice alte țări, nu și în Moldova, ultimele luni s-au dovedit a fi foarte rodnice – am reușit să cunoaștem mai mulți producători, de-a dreptul îndrăgostiți de această cultură.

Prima a fost Ludmila Sert, care a și înființat prima plantație de șofran din Moldova pe suprafețe mai mari, importând materialul săditor tocmai din Turcia.

Astăzi, vă prezentăm istoria producătoarei Dina Ciocanu, care spune că a lansat această afacere cu sufletul și inima, fiind chiar unul din motivele de a rămâne în Moldova.

În 2019 a plantat primii două mii de bulbi de șofran (Crocus Sativus), propunându-și să testeze dacă sunt sau nu adaptați condițiilor, iar anul trecut a decis să opteze pentru 600 de kilograme.

„Am lucrat un timp peste hotare și am simțit lipsa casei, de aceea am vrut să fac ceva în țara mea, ca să câștig niște bani aici și să nu fie necesar să-i caut în țări străine. După multe analize, am înțeles că am nevoie anume de șofran. Cred că l-am ales cu sufletul, nu cu mintea. În 2019, am plantat 2000 de bulbi de șofran pentru experiment. Așa se recomandă. Au făcut față așteptărilor mele. Anul de experiment e important, pentru că anume atunci agricultorul își dă seama de unele dedesubturi ale dezvoltării culturii și înțelege mersul de mai departe al afacerii”, povestește Dina Ciocanu.

Uite așa a apărut încă o afacere lansată acasă și încă o persoană care și-a dorit să-și lege viitorul de activitatea în agricultură.

A importat bulbi din România

Pentru că bulbi pentru plantat nu erau disponibili pe piața locală, a apelat la un producător din România, cu o experiență de peste 5 ani în domeniu.

„Șofranul nu este o specie capricioasă. Totuși, primul an a fost dur, având în vedere seceta, și pe lângă aceasta, stresul suportat în timpul „călătoriei” dinspre Oradea spre Chișinău. Aceasta s-a reflectat asupra momentului de ieșire din sol a mugurilor – au întârziat puțin. Totuși, clima și solurile Moldovei sunt favorabile pentru creșterea șofranului”.

‹ adv ›

Chiar dacă este o cultură ce poate fi crescută cu succes în condițiile ecologice din regiune, nici pe departe nu e ușor s-o faci, dacă nu ai suficientă răbdare să realizezi majoritatea lucrărilor manual.

„Lucrul cu șofranul e manual, de aici și rezultă anumite greutăți. Nu folosim erbicide, de aceea buruienile se dezvoltă rapid, e nevoie de plivit, prășit, afânat. Pe o suprafață mai mare nu e ușor. Culesul florilor e un lucru minuțios, mai ales separarea stigmatelor din floare. Trebuie respectate anumite rigori în lucrul cu floarea, pentru ca acel condiment obținut să fie de calitate”.

Trebuie realizate mai multe lucrări importante, astfel că cel mai scump condiment din lume își justifică valoare înaltă.

„Cea mai intensă perioadă în viața crocusului e acea de înflorire și ține scurt, 4-6 săptămâni. Acelea sunt zilele de concentrare maximă – culesul florilor dis-de-dimineață, separarea stigmatelor, uscarea. Sunt multe secrete în lucrul cu șofranul și detaliile le descoperim cu încetul, prin experiență, prin multe analize, lecturând la capitolul dat. Șofranul e o floare extrem de delicată, chiar și dacă nu e capricioasă (precum se obișnuiește să se spună). Intenționez să consult un specialist în domeniul agriculturii, pentru a înțelege mai bine cum ar trebui să mă comport ca agricultor”.

La moment, plantația se extinde pe suprafața de 3 mii de metri pătrați, chiar și așa, muncă este destul de multă, însă Dinei Ciocanu îi aduce o satisfacție enormă.

„Acele 4-6 săptămâni de muncă intensă de cules îmi plac cel mai mult. Nu încetez să mă mir de delicatețea acestei flori. Când mă aflu pe câmpul violet, îmi vine să-mi desfac brațele, să-l îmbrățișez. Și miroznele! Și culorile! Și albinele dintre petale!”.

‹ adv ›

Și dacă abilitățile de cultivare se dobândesc cu experiența, studierea pieței de desfacere și identificarea cumpărătorilor este mereu o provocare, mai ales în condițiile țării noastre.

„Studiez piața acestui produs, adun informație, fac publicitate, discut cu lumea. Clienții noștri ar fi, în afară de gurmanzi, restaurantele, cofetăriile, patiseriile, brutăriile, industria cosmetică, industria farmaceutică. La noi încă nu există cultura acestui condiment, ca în alte țări din Europa, dar se va dezvolta, sunt sigură. Multă informație am adunat din publicațiile în limba italiană. Sper ca șofranul nostru să ajungă și pe piața europeană”.

Își dorește să comercializeze șofran pe piața UE

De fapt, comercializarea pe piața europeană e un scop al producătoarei, făcând deja primii pași în acest sens, chiar dacă bariere la acest capitol sunt suficiente.

„Cultivarea șofranului în Moldova e de la sine o provocare. Piața de desfacere lasă de dorit, din cauza cunoașterii slabe a produsului de către consumatori. Lipsa în țară a posibilității de certificare ISO a șofranului, care se cere la comercializarea pe piețele europene, e un alt impediment. Dar și accesul dificil al unui comerciant începător pe piețele europene”.

Probleme sunt multe, însă dorința de a dezvolta afacerea o ajută să le depășească cu succes. Primul pas a fost făcut – a obținut certificatul de inofensivitate de la ANSA, pentru a comercializa produsul. Urmează însă alte obiective de realizat.

„Îmi doresc să fac cât mai cunoscut șofranul Dinali. Să-i ofer certificare biologică. O cultură biologică de șofran mă tentează. Să măresc, la momentul potrivit, câmpul de șofran. Vreau ca șofranul moldovenesc să fie recunoscut și de gurmanzii de peste hotare. Pentru aceasta, trebuie să înțeleg până în sevă Crocusul Sativus, ca să ajung la un final optim. Sper mult să realizez aceste scopuri”.

Cu multă muncă și dorință, oamenii noștri lansează afaceri a căror idee pornește din suflet, pentru ca mai apoi, acest suflet să se regăsească în calitatea produsului finit.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Buna ziua.Numele meu este Anatolie.Am dorinta sa fac cunostinta cum se cultiva sofranul.Daca e posibil un numar de telefon pentru legatura cu D-na Dina.Multumesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›