image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Sunt redeschise 130 de locuri noi pentru bolnavii de Covid; Tatiana Zatâc: „Reactivăm locurile, dezactivate în ianuarie”

După ce în ianuarie, RM a înregistrat o descreștere a numărului de cazuri de infectare cu virusul Covid, pe parcursul lunii februarie se observă o creștere a acestora. Săptămâna trecută au fost înregistrate cu 30% mai multe cazuri de infectare, iar săptămâna aceasta - cu încă 20%. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatâc în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit aceleiași surse, la momentul actual în RM sunt 8 832 de cazuri active de Covid-19. Cel mai afectat este municipiul Chișinău. Joi, 11 februarie, aici au fost înregistrate 482 de cazuri de infectare. Capitala este urmată de Ialoveni și Taraclia, care la fel înregistrează un număr mare de infectări zilnice.

„Săptămâna trecută am avut o creștere majoră, cu 30%, iar conform prognozelor în această săptămână ne așteptăm la un număr și mai mare. Totodată, înregistrăm și o creștere a numărului de persoane infectate din rândul lucrătorilor medicali. Ieri au fost înregistrați 50 de lucrători infectați. Printre aceștia, 16 medici și 26 asistenți medicali”, a spus Tatiana Zatâc.

L momentul actual 280 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 50 sunt conectați la aparate de respirație asistată.

„Numărul cazurilor grave, la fel, e în creștere cu 30% și este o povară extrem de mare asupra sistemului medical. Capacitățile de spitalizare se diminuează, noi reactivăm locurile pe care le-am dezactivat în luna ianuarie. Azi deschidem suplimentar 130 de locuri în municipiul Chișinău”, a mai spus secretarul de stat.

În context, ea a adăugat că numărul deceselor a crescut în ultimele două săptămâni cu 20%.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că dacă numărul de cazuri va continua să crească, autoritățile vor lua în calcul revenirea la unele restricții menite să diminueze rata infectărilor.

„Nu va fi o decizie ușoară, dar suntem puși în fața unei situații în care dacă numărul de infectări continuă să crească, vom reveni la unele restrictii”, a spus Aureliu Ciocoi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: