image
Sursa foto: thesun.co.uk

Un asteroid de mari dimensiuni se apropie de Terra în mare viteză

Un asteroid masiv va trece pe lângă Pământ luna viitoare. Oficialii NASA afirmă că, deși va fi cel mai mare și cel mai rapid asteroid care va zbura pe lângă planeta noastră în acest an, nu există motive să intrăm în panică.

Numită oficial 231937 (2001 FO32), roca spațială are un diametru aproximativ între 0,8 – 1,7 km și va ajunge la o distanță de 2 milioane de kilometri de Pământ în 21 martie, la 18:03 (ora RM). Se va apropia suficient de mult și este destul de mare pentru a putea fi clasificat drept „potențial periculos”, potrivit normelor publicate de Jet Propulsion Laboratory de la NASA.

Un asteroid este desemnat ca „potențial periculos” atunci când orbita sa se intersectează cu cea a Pământului la o distanță de cel mult 7,5 milioane de km și are un diametru mai mare de 140 de metri, conform Centrului pentru Studierea Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) al NASA.

Asteroizii mici trec printre Pământ și Lună de mai multe ori pe lună, iar fragmentele lor intră și se destramă în atmosfera Pământului aproape zilnic.

Asteroidul se va apropia de Pământ cu o viteză de 124.000 km/oră

Telescoapele din New Mexico, care fac parte din programul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), un program al Laboratorului Lincoln MIT finanțat de Forțele Aeriene ale SUA și NASA, au detectat pentru prima dată asteroidul în 23 martie 2001, potrivit descopera.ro.

De atunci a fost monitorizat de observatoare, iar oamenii de știință au folosit informațiile primite pentru a calcula orbita asteroidului și pentru a determina cât de aproape se va apropia roca spațială de Pământ atunci când va atinge o viteză de 124.000 km/oră.

Asteroidul 231937 – 2001 FO32 se va apropia de Pământ în 21 martie

Niciun asteroid cunoscut nu prezintă un risc semnificativ pentru Pământ în următorii 100 de ani. Cea mai mare amenințare cunoscută în prezent este un alt asteroid numit (410777) 2009 FD, care are o șansă de 1 din 714 (mai puțin de 0,2%) de a lovi Pământul în 2185, potrivit NASA.

NASA studiază metode pentru a devia asteroizii care ajung pe o traiectorie de coliziune cu Pământul, cum ar fi utilizarea gravitației unei nave spațiale pentru a muta încet rocile periculoase din traseul lor la o distanță de siguranță.

Dacă aveți un telescop cu o deschidere de cel puțin 20 centimetri este posibil să puteți observa asteroidul 231937 (2001 FO32) în mișcare rapidă când se va apropia de Pământ, în 21 martie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: