Colonelul rus, Gratov, reținut la intrarea în Republica Moldova, a fost întors în Federația Rusă. Ce spune SIS

Colonelul rus, Valerii Gratov, reținut la frontieră cu o geantă plină cu medalii, este deja în Federația Rusă. Acestuia i s-a refuzat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, iar aseară a fost întors din drum. Este vorba despre o acțiune comună a Serviciului de Informații și Securitate cu Poliția de Frontieră, a comunicat pentru UNIMEDIA, Daniela Mînzatu, purtătoare de cuvânt al SIS.

Foto: SIS

Gratov, care a fost șeful serviciului de pază al liderului de la Tiraspol Igor Smirnov, este participant la luptele de pe Nistru, pentru care a fost decorat cu medalia „pentru fapte vitejești” și „apărător al transnistriei”. A participat și la luptele din Abhazia (1993), Osetia de Sud (2008), regiunile Donbas și Luhansk (2014-2017) – de fiecare dată de partea separatiștilor pro-ruși. În iulie 2017, a fost capturat, în Ucraina, de forțele SBU și s-a aflat în detenție timp de trei ani, fiind acuzat de terorism.

„Recent eliberat, a pornit în Moldova - desigur, cu o misiune concretă. Avea în bagaj mai multe medalii și brevete militare necompletate, care urmau să fie oferite unor persoane din regiunea transnistreană. În mod clar, Tiraspolul își activizează propaganda – și și-a invitat un „apărător” pentru o acțiune militară simbolică”, a anunțat pe pagina sa de Facebook, deputatul Chiril Moțpan, membru al Consiliului Suprem de Securitate.

Medalii / Sursa:Facebook
Uniformă / Sursa:Facebook


Pub