O declarație privind situația legată de râul Nistru, votată de Parlament: A fost propusă de Partidul Șor și Platforma Pentru Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri, 12 februarie, cu votul tuturor deputaților, cu excepția celor din PD, Declarația cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente. Documentul a fost propus în Legislativ de către fracțiunea Partidului Șor și Platforma Pentru Moldova. Deputata Violeta Ivanov, care a prezentat proiectul, a argumentat necesitatea adoptării Declarației prin faptul că Ucraina continuă lucrările de construcție la Hidrocentrala de la Novodnestrovsk și, în timpul apropiat, intenționează să pună în funcțiune a patra turbină.

Foto: Parlament

Documentul aprobat în legislativ face referire atât la prejudiciile pe care le provoacă construcția de către partea ucraineană a Complexului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk, cât și acțiunile iresponsabile care poartă un caracter penal, ale guvernării Republicii Moldova din perioada anilor 2010-2011.

În acest context, este menționată cedarea în 2011 a dreptului de proprietate deplină asupra Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare „Novodnestrovsk” printr-un Protocol moldo-ucrainean, ratificat în Parlament de către Alianța pentru Integrare Europeană-2.

„Scăderea drastică a nivelului de apă, schimbarea plantelor caracteristice râurilor în plante caracteristice mlaștinilor și multe alte probleme care denotă riscul că cetățenii noștri vor rămâne fără sursa de apă potabilă, iar impactul ecologic dezastruos ar putea deveni ireversibil nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina”, se arată în declarație.

În acest context, Parlamentul își exprimă „îngrijorarea profundă” față de intențiile Kievului privind instalarea și punerea în funcțiune a noilor turbine și extinderea Centralei Hidroelectrice Novodnestrovsk, precum și construcția cascadei de șase hidrocentrale pe Nistru „catastrofale pentru Republica Moldova”.

Potrivit experților din domeniu, inclusiv celor din Ucraina, aceste proiecte ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova face apel către Președintele Republicii Moldova să solicite omologului său ucrainean ca partea ucraineană să stopeze lucrările de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean. De asemenea, să solicite ca partea ucraineană să-și onoreze angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurător în context transfrontalier.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să demareze neîntârziat acțiunile necesare pentru obținerea sprijinului partenerilor de dezvoltare în soluționarea problemei fluviului Nistru.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să nu admită darea în concesiune către partea ucraineană a terenului aflat pe teritoriul Republicii Moldova, în amonte de barajul Hidroenergetic de la Naslavcea, așa cum prevede proiectul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind asigurarea funcționării complexului hidroenergetic Nistrean; Procuratura Republicii Moldova să elucideze circumstanțele în care a fost lichidat punctul de control al frontierei de stat de pe barajul Naslavcea-Nahoreanîi.

„Parlamentul Republicii Moldova declară că Republica Moldova rămâne deschisă spre un dialog constructiv cu Ucraina și este gata să participe la identificarea căilor de soluționare a problemelor menționate și îndeamnă toate părțile implicate, organele competente, societatea civilă, mediul academic, toți cetățenii Republicii Moldova de a uni și consolida eforturile pentru asigurarea durabilității protejării și exploatării raționale a principalei artere acvatice a Republicii Moldova – fluviul Nistru”, se arată la finalul Declarației.

Declarația aprobată de Parlament are rolul de a demonstra că la nivelul forului legislativ se iau măsuri concrete pentru a preveni situația ecologică dezastruoasă a ecosistemului bazinului fluviului Nistru, a declarat într-un briefing pentru presă la Parlament, deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber.

Ea a menționat că această declarație trebuie privită ca un apel al Parlamentului către partea ucraineană pentru stoparea lucrărilor de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean și onorarea angajamentelor asumate.

„În același timp, Declarația demonstrează disponibilitatea Republicii Moldova pentru un dialog constructiv cu Ucraina în vederea identificării modalităților de soluționare a problemelor Nistrului și vine cu un mesaj clar pentru toate părțile implicate, instituțiile competente, mediul academic și toți cetățenii din ambele state de a uni și consolida eforturile întru protejarea bazinului fluviului Nistru”, a declarat Marina Tauber.

Amintim că, în ultima perioadă, Violeta Ivanov, fost ministru al Mediului, doctor în științe și specialist în probleme de mediu, recunoscut la nivel internațional, a tras mai multe semnale de alarmă și a făcut mai multe demersuri în sensul identificării unor soluții privind problemele ecologice de la Nistru. Violeta Ivanov a prezentat mai multe documente și probe ce demonstrează gravitatea situației de la Nistru, criticând și felul în care în timpul vizitei sale la Kiev, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat această problemă cu omologul său ucrainean. De asemenea, Violeta Ivanov a declarat recent că, deși au fost alocate fonduri externe de milioane de dolari pentru proiecte pentru consolidarea fluviului Nistru, rezultatele au fost nesemnificative.


Pub