Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Diplomația UE: Cu mâinile goale…

Diplomația UE: Cu mâinile goale şi umilită

Un nou început? Un eșec total. Uniunea Europeană a fost umilită. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, crede că relațiile cu Rusia sunt la pământ. Se poate mai rău, consideră Christian F. Trippe.

Încercarea de a readuce pe făgașul normal relațiile dintre UE şi Federația Rusă poate fi considerată ca fiind un eșec pe termen lung. Acesta este rezultatul întâlnirii dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, şi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Conferința de presă a celor doi s-a transformat într-o lecție de aroganță şi eșec. Borrell părea, din când în când, ca un elev prins la ananghie, slab pregătit. Serghei Lavrov este cunoscut pentru obiceiul de a nu dărui nimic partenerilor de negocieri, dar, de această dată, el i-a răpit lui Borrell până şi demnitatea.

Uniunea Europeană nu ar fi demnă de încredere, state comunitare precum Germania şi Franța s-ar fi comportat „arogant” în relația cu Rusia şi ar fi refuzat să ofere informații importante Moscovei pentru clarificarea cazului Navalny, în Spania există doar hotărâri juridice motivate politic față de separatiștii catalani. Acestea sunt doar o parte din cascada de acuzații şi minciuni cu care Lavrov l-a copleșit pe Borrell. Iar Borrell a preferat să tacă. A mizat pe tonul amical, deși doar o criză controlată de furie l-ar fi putut opri pe Lavrov din triada lui necontrolată.

În timp ce cei doi jucau acest spectacol trist în fața presei, Ministerul de Externe, condus de Lavrov, a finalizat afrontul. Trei diplomați din state comunitare vor fi expulzați, pe motiv că ar fi participat la protestele generate de arestarea şi condamnarea faimosului critic al Kremlinului, Alexei Navalny. Cele trei state – Germania, Polonia şi Suedia – au respins cu fermitate acuzațiile, iar Josep Borrell a protestat, în scris, față de această decizie.

Cel târziu vineri după-amiază a devenit evident că misiunea lui Borrell a eșuat dramatic. Dar șeful diplomației UE trebuia să mai petreacă încă câteva ore la Moscova. Trebuia să mai întreprindă ceva, să se întâlnească cu reprezentanți ai taberei lui Navalny sau să încerce să îndrepte lucrurile în fața opiniei publice rusești. Chiar şi părăsirea Moscovei înainte de ora programată, dar și întreruperea vizitei ar fi subliniat cumva neînțelegerile.

Chiar înainte de purgatoriul diplomatic al lui Borrell, diplomați sceptici întrebau ce poate aduce o asemenea vizită. Mai mult ca atât, nu era condamnarea lui Navalny un motiv întemeiat pentru a anula deplasarea? Observatori îngrijorați au amintit că pârghiile puterii se află în mâinile Kremlinului şi că Borrell nu dispune de nicio putere, așa încât el riscă să fie doar folosit. Totul s-a adeverit, din păcate. Uniunea Europeană se află acum în fața celui mai mare eșec din scurta ei istorie diplomatică.

Asta nu poate să rămână fără urmări. UE planifică să își reconsidere fundamental strategia față de Rusia. Kremlinul nu dorește, în mod evident, nicio relaţie cu Uniunea bruxelleză de state, care se bazează pe principii de egalitate şi corectitudine. Așadar, UE va trebui să se limiteze la ceea ce se dorește de ambele părți: comerț, livrarea de energie, combaterea pandemiei, contacte la nivel de societate civilă. Nu este puțin, dar nici pe departe nu este cât ar fi fost posibil.

Mâna întinsă atât de demonstrativ de Borrell către Moscova a fost brutal respinsă. În UE, unele guverne au frânat inițial dezbaterile pe marginea unor noi sancțiuni după condamnarea lui Navalny. Acum însă, când Borrell revine cu mâinile goale şi umilit de la Moscova, noi sancțiuni devin inevitabile. Criza nu a atins, așadar, punctul ei culminant.