Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Procuratura Generală a pornit…

DOC Procuratura Generală a pornit ancheta penală pe tentativele de deposedare a R. Moldova de proprietățile din Ucraina

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat vineri, 12 februarie, că Procuratura Generală (PG) a pornit o anchetă penală pe tentativele de deposedare a R. Moldova de proprietățile din Ucraina.

Este vorba despre un teren cu o valoare estimată la 13 milioane de euro, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, acolo unde este situat sediul Consulatului R. Moldova în Ucraina, precum și despre două întreprinderi de stat din industria extractivă situate în Ucraina: ÎS Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și ÎS Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.

„Cu multă întărziere și după presiunea publică, Procuratura a pornit ancheta penală pe tentativele de deposedare a R. Moldova de terenul din Odesa pe care este amplasat Sanatoriul Moldova și Consulatul R. Moldova, precum și pe cele două cariere amplasate în Ucraina, la care problema există din 2015. Aștept ca procurorul general să solicite ridicarea imunității lui Andronache!”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.

La 23 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au anulat hotărârea Guvernului din 31 iulie, prin care Executivul și-a abrogat hotărârea din 27 februarie 2019 cu privire la trecerea bunului imobil din orașul Odesa, Ucraina, din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș.

Astfel, potrivit jurnal.md, R. Moldova riscă să piardă un teren de aproximativ 40 de ari, cu o valoare estimată la 3 milioane de euro, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia.

Schema ar fi fost pusă în aplicare de Vladimir Andronachi, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova.

La 4 ianuarie 2021, Slusari a anunțat că R. Moldova a pierdut activele a două întreprinderi de stat din industria extractivă situate în Ucraina. Este vorba despre ÎS Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și ÎS Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.