Frizerie sau tuns acasă? Cum să mergi la salon și să minimizezi riscul de infectare

Frizerie sau tuns acasă? Cum să mergi la salon și să minimizezi riscul de infectare

După carantina din primăvara anului 2020 frizeriile și-au reluat activitatea pe 15 mai 2020. Deși nu sunt un serviciu la fel de important ca magazinele alimentare sau farmaciile, frizeriile și saloanele de frumusețe au fost deschise atât din motive economice, cât și… estetice. Imediat după ridicarea restricțiilor, în presa internațională au apărut mai multe știri despre oamenii care se prezentau la coafor cu tunsori ciudate, după ce au încercat să se tundă singuri. 

Cu toate acestea, contactul dintre frizer și client este mult mai strâns decât într-un magazin între vânzător și cumpărător, de aceea riscul de infectare rămâne destul de ridicat. Totuși, respectând niște pași de siguranță, acest risc poate fi minimalizat. Iată câteva reguli care trebuie să te asiguri că sunt respectate ca să reduci pe cât posibil riscul de infectare atunci când mergi la frizerie.

Regulile de bază

În primul rând trebuie să te programezi în prealabil. Astfel eviți așteptările și cozile la intrarea în salon. 

Înainte de a intra în salon, ți se va face termometria și îți vei dezinfecta mâinile. Polina Niculcea, hairstylistă și specialistă make-up din Chișinău, spune că în multe saloane din clasa medie și extra, notează datele de termometrie în registrul clienților. „În salonul unde activez, în cazul în care nu ai mască, ți se va oferi, iar la intrare sunt oferite chiar și bahile.”

Potrivit deciziei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, purtarea măștilor este obligatorie atât pentru clienți, cât și pentru frizeri pe toată durata interacțiunii. 

Apropo, tunsul și coafarea cu masca pe față nu este atât de dificilă, iar uneori poate fi chiar convenabilă: masca te protejează de firele de păr tuns sau produsele de coafare pe care le-ai putea inhala.

De asemenea, lucrătorii saloanelor sunt obligați să dezinfecteze locul de muncă și să facă o pauză în programările succesive ale clienților. Astfel, să știi că atunci când te vei așeza în fotoliu unde te vei afla cel puțin 40 de minute, mânerele fotoliilor au fost dezinfectate  cu soluții dezinfectante după clientul precedent.

Un alt aspect important, potrivit noilor reguli, amplasarea fotolilor în salon va fi cu respectarea strictă a distanţei între ele de cel puţin 2 (doi) metri. Polina ne-a explicat că această regulă era respectată în multe saloane și până la pandemie. „Pentru a permite meșterilor să manevreze liber în jurul clientului, fără a încurca celorlalți colegi de muncă. Desigur, nu toate frizeriile si saloanele își pot permite acest lucru din cauza spațiilor limitate pe care le închiriază”. Totuși, înainte de a apela la un salon, ar fi bine să te interesezi dacă există distanțarea dintre locurile de muncă a meșterilor.  

Reduceți la minim comunicarea directă, față în față, cu frizerul. „Dacă vreți să vorbiți despre modelul coafurii, culoarea părului, ar fi mai bine să o faceți nu direct, ci prin intermediul oglinzii din fața voastră”, recomandă specialiștii germani.

Ar fi bine să știi dacă salonul dispune de aer condiționat. Aerisirea și circulația aerului este importantă întrucât se află mai multe persoane într-un spațiu închis. În multe state europene a fost impusă o regulă, potrivit căreia salonul ar trebui să aibă aer proaspăt în cantitate de 100 de metri cubi pe oră pentru fiecare coafor. În Republica Moldova, CNSP a dispus aerisirea şi curăţarea încăperilor la un interval de cel mult 2 (două) ore. 

Tunsorile și vopsirea părului, solicitate în continuare

Polina Niculcea spune că „acum e o perioadă mai liniștită, dar spre primăvară avem mai mult de lucru. Dar în general, comparativ cu alți ani, a scăzut semnificativ numărul clienților. Aceasta se simte mai ales în cazul clienților care vor coafuri sau make-up pentru evenimente. În ceea ce privește tunsorile sau vopsitului părului e binișor”. Ea mai spune că masca nu împiedică procesul de tundere sau vopsire.

„Nu e deloc mai dificil”, spune ea. În cazul în care totuși cineva are nevoie de un make-up, alege să poarte o vizieră.

Specialiștii spun că totuși la această etapă, când numărul cazurilor de îmbolnăviri este destul de mare, ar fi binevenit ca oamenii să meargă la frizerii doar pentru tunsul și vopsitul părului.

În Rusia, potrivit unui sondaj, numărul de solicitări la cursurile de instruire la tunsul cu mașina a crescut cu 228%. 

La începutul lunii februarie chiar și cancelara germană Angela Merkel a fost întrebată cum se descurcă fără serviciile unui coafor, dat fiind faptul că în Germania frizeriile și saloane de frumusețe sunt închise. Cancelara a recunoscut că o ajută asistenta și acest lucru se întâmplă în conformitate cu toate cerințele sanitare. „Trebuie să trăiești cu faptul că ai din ce în ce mai mult fire cărunte. Voi fi încântată când saloanele de coafură vor putea lucra din nou”, a răspuns modest Merkel. 

Foto: Euronews

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.