Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

12 Feb. 2021 / 12:30

COVID-19: Moldova va primi 40 de milioane de euro pentru procurarea vaccinului

Republica Moldova şi alte cinci ţări est-europene vor primi 40 de milioane de euro pentru vaccinarea anti-Coronavirus. Finanţarea va fi asigurată de Uniunea Europeană, iar implementarea - de OMS Europa. Între timp Ungaria a început vaccinarea cu Sputnik V şi aşteaptă serul chinezesc. Totodată, autorităţile ungare au decis să introducă certificate de imunitate, transmite Moldova 1.

Banii oferiţi Republicii Moldova, Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei şi Ucrainei vor fi folosiţi pentru procurarea dozelor de vaccin, crearea centrelor de imunizare şi instruirea personalului medical.  Acesta este cel mai mare proiect de colaborare cu ţările din cadrul Parteneriatului Estic şi va fi implementat timp de trei ani.

„Accesul incorect la vaccinuri poate să se întoarcă împotriva noastră. Cu cât mai mult persistă virusul, cu atât mai mare este riscul de mutaţii periculoase. Vaccinurile oferă o cale de ieşire mai rapidă din pandemie. Însă, numai dacă ne asigurăm că toate ţările, indiferent de nivelul de venit, au acces la ele”, a specificat Hans Kluge, şeful OMS Europa.

Ungaria, prima ţară din Europa care a cumpărat vaccinul rusesc Sputnik V, a început de ieri să îl administreze. A fost încheiat un contrat cu Rusia pentru două milioane de doze.  De asemenea, în Ungaria vor ajunge şi 500.000 de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm. Guvernul condus de Viktor Orban a criticat de mai multe ori Uniunea Europeană pentru felul cum gestionează procesul de livrare a vaccinurilor. Totodată, autorităţile ungare au decis să introducă certificate de imunitate pentru persoanele care au primit ambele doze de vaccin ori s-au vindecat de COVID.

„Acest document ar putea reprezenta întoarcerea la o viaţă normală. Deocamdată, guvernul nu a decis de ce facilităţi vor beneficia  cei care deţin certificatul”, a spus Gergely Gulyas, ministru, Cancelaria prim-ministrului.

Germania va închide, cu mici excepţii, graniţele cu Republica Cehă şi regiunea austriacă Tirol, unde se înregistrează rate ridicate de infectare cu  variantele considerate extrem de contagioase ale COVID-19.

„Cred că este o măsură prea agresivă şi nesistematică, care nu va fi respectată şi nu vor fi suficienţi oameni care să supravegeze dacă este aplicată”, afirmă Lucie Potuckova, primar Mlade Buky, Cehia.

În Cehia, trei judeţe din regiunea Karlovy Vary au fost închise. Au voie să părăsească zona doar cei care merg la şcoală sau la serviciu. Marea Britanie ar putea să menţină în vigoare „anumite restricţii” pentru a limita propagarea maladiei COVID-19 până când întreaga populaţie adultă va fi vaccinată, a declarat directorul executiv pentru Sănătate Publică. Până acum, în Regat au fost vaccinate peste 13,5 milioane de persoane şi au fost introduse noi controale stricte la frontieră.

Comentarii