13:56:58 23.04.2024
Stiri

România a reintrodus R. Moldova în lista țărilor cu RISC epidemiologic ridicat. Persoanele care vor călători din R. Moldova în România vor trebui să stea în IZOLARE după ce trec Prutul

Actualitate 12.02.2021 16:51 Vizualizări1512 Autor: Ziarul National
România a reintrodus R. Moldova în lista țărilor cu RISC epidemiologic ridicat. Persoanele care vor călători din R. Moldova în România vor trebui să stea în IZOLARE după ce trec Prutul


România a reintrodus R. Moldova pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel încât cetățenii care vor călători în România vor trebui să stea în izolare după ce trec Prutul. Măsura intră în vigoare pe 15 februarie curent, ora 00:00, potrivit unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), prin care a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă la graniță un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), trebuie să stea în carantină la domiciliu sau la locația declarată, o perioadă de 10 zile.

Persoanele care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, trebuie să stea în carantină la domiciliu sau la locația declarată, timp de 14 zile.

Situații deosebite:

✅ Persoanele care trebuie să participe la evenimente familiale (naștere, căsătorie, deces), au nevoie de intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă), de preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., pot obține suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

✅ Analiza acestor situații se face la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, iar cazurile considerate justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Tranzitul

✅ Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.

✅ Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).

✅ Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informații concrete vor fi oferite de către Poliția de Frontieră).

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID-19, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri etc.

De asemenea, sunt exceptate persoanele care sosesc în România din țările de risc epidemiologic ridicat dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Amintim că de astăzi,12 februarie, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md