Linkuri accesibilitate

Procesul Trump: realitatea faptelor și realitatea politică


Garda Națională păzește clădirea Capitoliului în timpul celui de al doilea proces de „impeachment” al fostului președinte Donald Trump, Washington 11 februarie 2021.
Garda Națională păzește clădirea Capitoliului în timpul celui de al doilea proces de „impeachment” al fostului președinte Donald Trump, Washington 11 februarie 2021.

Joi s-a terminat pledoaria acuzației democrate, vineri s-ar putea încheia și cea a avocaților lui Trump ala că pe 13 februarie Senatul ar putea ajunge la votul final.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Nimeni nu poate să nege încărcătura emoțională a procesului din Senat, unde fostul președinte Donald Trump este acuzat că ar fi incitat susținători, acțiune care ar fi dus la incidentele violente de la 6 ianuarie 2021, când Congresul a fost atacat, rezultatul fiind morți și răniți. “Incitare la insurecție” este acuzația formulată de către Camera Reprezentanților, în fața membrilor Senatului. În ciuda faptului că acest caz este prezentat extrem de bine de reprezentanții Camerei, analiști cred că în final Trump va fi achitat. Dacă într-un proces obișnuit, obiectivul este să demonstrezi vinovăția dincolo de îndoială în fața unui juriu selectat să fie imparțial, „juriul” din Senat nu este impartial, mulți dintre senatori au de-acum o idee formată despre ce vor vota în final. Unii dintre republicani sunt aliați ai președintelui și au contribuit și ei la starea de spirit care a aprins flacăra violențelor, inducând susținători în eroare cu idea că alegerile prezidențiale ar fi fost furate. Acest sentiment a fost alimentat de președinte încă înaintea scrutinului, când a repetat alegația falsă că votul prin corespondență – extins din cauza pandemiei de COVID-19 – ar fi generator de fraudă.

Apoi, zi de zi, după ce a pierdut scrutinul, Donald Trump a continuat să susțină că alegerile au fost furate, că țara este în primejdie să devină ceva echivalent cu comunismul, că populația trebuie să lupte, altfel riscînd să piardă țara pe care o cunosc și iubesc.

Analiza retoricii lui Trump și aliaților săi este – după opinia reprezentanților Camerei – o dovadă că președintele s-a făcut vinovat de incitare la insurecție împotriva statului american. Aliați ai săi republicani susțin însă că în absența unui apel direct la violență, alegațiile nu se susțin și adaugă că și alte grupuri de cetățeni – aluzie la demonstrațiile împotriva rasismului din vara – au recurs la violențe.

În afară de faptul că este un proces politic, nu unul juridic, ceea ce se întâmplă acum în Senat mai are și particularitatea că membrii juriului – senatorii – și procurorii – deputații în Cameră – au fost și victimele evenimentelor de la 6 ianuarie.

Înregistrari video prezentate la lucrări și nemaivăzute până acum arată cât de aproape a fost gloata să pună mâna pe membri ai Congresului și pe vice-președintele Pence, pe care Trump era furios.

Un alt argument al acuzării este că nici atunci când a vazut la televizor ce se întâmplă pe Colina Capitoliului, Donald Trump nu a intervenit să oprească violențele la timp.

Indiferent de verdict, democrații din Congres și o mică- dar semnificativă – parte a republicnilor spun ca acest proces este important pentru istorie, fiind un avertisment care ar putea împiedica repetarea unui astfel de atac la adresa instituțiilor fundamentale ale democrației americane.

XS
SM
MD
LG