/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Detalii despre carabinierul care a fost reținut pentru comercializarea drogurilor. Ce a declarat șeful SPIA

12 februarie 2021, ora 22:03

Detalii noi în cazul carabinierului prins cu droguri. Tânărul, care a fost reținut, are 20 de ani și făcea parte dintr-un grup specializat în comercializare a drogurilor format din patru membri, el având rol de comerciant. Potrivit șefului SPIA, Ion Mămăligă, au fost reținuți încă doi tineri care făceau rost de marijuana și etnobotanice. Drogurile ajungeau la carabinierul reținut care, împreună cu un coleg de-al său, le comercializau pe diferite platforme online, în afara orelor de muncă.

Carabinierul a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie, pentru punerea în circulație a substanțelor narcotice de tip marijuana, hașiș, LCD și ecstasy către consumatori de droguri, inclusiv militari prin contract ai Inspectoratului general de Carabinieri. Ulterior, au fost reținute încă două persoane civile. Acțiunile grupului criminal au fost documentate, începând din luna noiembrie 2020 și până în ianuarie curent. Astfel, valoarea drogurilor eliminate din circuit, datorită acțiunilor operative, este estimată la 200 de mii de lei.

Într-un interviu pentru TV8, șeful SPIA, Ion Mămăligă ne-a oferit mai multe detalii. Potrivit lui, membrii grupului erau și consumatori de droguri. Mai mult decât atât, doi dintre cei 4 suspecți sunt rude.

ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Rolul funcționarului IGC era comercializarea. Drogurile le obținea de la persoanele civile. Ulterior, le comercializa pe teritoriul municipiului Chișinău.”

Potrivit surselor TV8 din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, mai mulți carabinieri ar fi implicați în comercializarea și consumarea drogurilor.

ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Din sursele noastre, am aflat că ar fi implicați mai mulți carabinieri, peste 10 chiar. – Ca să înțelegeți, pe parcursul documentării au fost recepționate informații în privința diferitor funcționari. Toți funcționarii au fost testați la consumul de droguri. Trei dintre funcționarii IGC-ului fără a fi testați au decis să se elibereze. Presupun că sunt consumatori de droguri.”

Totodată, Mămăligă susține că, în cadrul anchetei, s-a stabilit că cei din conducerea Inspectoratului nu au legătură cu această schemă.

ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Este exclusă implicarea funcționarilor din rândul conducătorilor a IGC, deoarece informația primară vine din interiorul IGC din cadrul subdiviziunii de protecție. În cazul în care era să fie implicat cineva din conducere, cu siguranță, erau să fie aplicate măsurile corespunzătoare.”

Tot la sfârșitul lunii ianuarie, un carabinier și-a pus capăt zilelor în căminul de serviciu de pe strada Doina, din capitală. Ion Mămăligă susține, însă, că angajatul MAI nu avea nicio legătură cu schema infracțională și că ar fi recurs la acest gest din alte motive.

SINCRON: ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Funcționarul care a recurs la sinucidere, a recurs din motive personale. Este vorba despre niște conflicte cu concubina, cu persoana care era în relații”.

Tot Mămăligă ne-a spus că, în continuare, se întreprind acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cu referire la caz și identificarea tuturor complicilor. Sub conducerea procurorilor PCCOCS, pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru punerea în circulație ilegală a drogurilor, infracțiune ce se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram