image
Sursa foto: GettyImages

Șeful programului nuclear iranian a fost asasinat de o armă de o tonă pe care Mossadul a introdus-o clandestin în Iran

Omul de știință Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian asasinat în noiembrie 2020 lângă Teheran, a fost ucis cu o armă de o tonă introdusă clandestin pe bucăţi de serviciul secret israelian Mossad, informează Agerpres care citează dezvăluiri publicate The Jewish Chronicle și preluate de Reuters.

Ambuscada organizată împotriva convoiului de mașini care-l însoțea pe șeful programului nuclear iranian a fost organizată de o echipă de peste 20 de agenţi, cetăţeni israelieni şi iranieni, după opt luni de supraveghere.

La puţin timp după ce coloana a trecut de o curbă, o mitralieră telecomandată, aflată într-o camionetă Nissan de culoare albastră parcată în apropiere, a început să tragă în maşina în care se afla Fakhrizadeh.

Conform surselor iraniene, în momentul ambuscadei, Fakhrizadeh se îndrepta împreună cu soţia sa spre Absard. Cei doi se aflau într-un sedan Nissan de culoare neagră, care făcea parte dintr-un coloană de patru maşini.

Maşina a fost lovită, după care s-a oprit, moment în care se presupune că cercetătorul iranian a ieşit afară din vehicul, aparent fără să realizeze că zgomotele din caroserie erau provocate de gloanţe.

Mitraliera a continuat să tragă, iar Fakhrizadeh a fost lovit din lateral şi în spate. Cel puţin un glonţ i-a secţionat coloana vertebrală, conform presei iraniene.

Unul din bodyguarzii lui Fakhrizadeh a fost şi el rănit, în timp ce a sărit peste acesta, în încercarea de a-l proteja.

Arma a fost operată de la distanță de agenți de teren

Potrivit celor scrise de Jewish Chronicle, Iranul „a evaluat în secret că îi vor fi necesari şase ani” înainte ca înlocuirea lui Fakhrizadeh să devină „pe deplin operaţională” şi că moartea savantului „a prelungit perioada de timp care i-ar trebui Iranului pentru a realiza o bombă de la circa 3 luni şi jumătate la 2 ani”.

Mossad a instalat arma automată pe o camionetă Nissan şi că „arma respectivă, operată de la distanţă de agenţi de teren atunci când au observat ţinta, era atât de grea pentru că includea o bombă care a distrus dovezile după omor”, informează Jewish Chonicle.

Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, era suspectat de mult timp de Occident ca fiind creierul unui program secret destinat fabricării de bombe nucleare.

El era descris de serviciile secrete occidentale şi israeliene drept şeful misterios al acestui program secret oprit în 2003 şi pe care, conform acuzaţiilor Statelor Unite, Iranul încearcă să-l reia, fapt dezmințit de Teheran.

Noutăţile partenerilor

comentarii: