image
Sursa foto: Profimedia

Legătura dintre vitamina D și COVID-19 – ce au arătat studiile

Mai multe studii recente au analizat impactul vitaminei D asupra COVID-19. Un studiu cu 489 de participanți a descoperit că persoanele cu o deficiență de vitamina D erau mai predispuse să fie pozitive la infecția cu virusul SARS-CoV-2 față de oamenii care aveau un nivel normal de vitamina D.

Alte cercetări au observat niveluri ridicate ale deficienței de vitamina D la pacienții cu COVID-19 care sufereau de o formă acută de insuficiență respiratorie. Acești oameni aveau un risc crescut de deces.

Un alt studiu a descoperit că dintre 50 de oameni care fuseseră internați la spital din cauza infecției cu COVID-19 și care primiseră o doză concentrată de un tip al vitaminei D (calcifediol), doar unul singur a avut nevoie de tratament la terapie intensivă. În schimb, dintre cei 26 de oameni care nu au primit calcifediol, 13 au avut nevoie să fie tratați la terapie intensivă.

Ce rol ar putea avea vitamina D în prevenirea și tratarea COVID-19

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a determina ce rol ar putea avea vitamina D și deficiența de vitamina D în prevenirea și tratarea infecției cu noul coronavirus.

Spre exemplu, deficiența de vitamina D este comună în Statele Unite ale Americii, în special în rândul persoanelor de culoare. Aceste grupuri au fost afectate în mod disproporționat de pandemia de COVID-19. Deficiența de vitamina D este comună și în rândul oamenilor în vârstă, oamenii care au un indice de masă corporală de peste 30 (obezitate) și oameni care suferă de hipertensiune. Acești factori cresc riscul formelor simptomatice severe de COVID-19.

Rezultate mai puțin promițătoare

Cu toate acestea, în anii recenți, două studii clinice care au studiat efectele suplimentelor de vitamina D au avut rezultate mai puțin promițătoare. În ambele studii, doze mari de vitamina D au fost administrate oamenilor care aveau deficiențe și erau bolnavi (nu erau infectați cu virusul SARS-CoV-2).

Vitamina D nu a redus durata internării în spital sau rata mortalității atunci când datele au fost comparate cu persoanele care au primit placebo, potrivit MedicalXpress.

Ce să faci dacă suferi de o deficiență de vitamina D

Între timp, dacă și tu suferi de o deficiență de vitamina D, ar fi bine să vorbești cu un specialist medical despre administrarea unor suplimente. În cazul în care ești îngrijorat cu privire la nivelul de vitamina D al corpului tău, apelează la un medic specialist care te-ar putea ajuta să efectuezi un set de analize.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: