Actualitate

Sărbătoare MARE 11 februarie – Ce rugăciune puternică e bine să spui

Sfânta Împărăteasă Teodora
Doi sfinți sunt celebrați an de an, la mijlocul lunii februarie. Potrivit calendar creștin ortodox, joi, 11 februarie, este sărbătorită Sfânta Împărăteasă Teodora. În 523, se căsătorea cu Iustinian, cel care, din 527, ajungea pe tronul Imperiului Roman și o numea asociat la guvernarea Imperiului, vâzând-o ca pe un partener egal la conducere. Teodora era o femeie puternică, cu viziune ce depășea cu mult perioada în care a trăit. Astăzi, ar fi fost văzută ca o feministă convinsă. În timpul domniei sale, a luptat pentru egalitatea în drepturi între femei și bărbați. A fost prima susținătoare a avortului din Bizanț, milita pentru dreptul femeilor căsătorite să își înșele soții, fără teama pedepsei, exact cum se întâmpla și în cazul bărbaților, cerea dreptul la muncă plătită. Împărăteasa Teodora a eliberat prostituatele din lanțurile proxeneților și a creat legi ce interziceau prostituția forțată. A cerut egalitate pentru reprezentantele sexului frumos și în cazul divorțului, dându-le dreptul la a avea și moșteni terenuri, proprietăți. Tot ea a introdus pedeapsa cu moartea pentru violatori. Teodora credea în dragoste adevărată, necondiționată de clasa socială. Ea a permis celor din rândul nobilimii să se căsătorească cu femei cu clasele inferioare. Toate schimbările vizionare făcute de ea au ridicat statului femeilor cu mult față de cel din jumătatea occidentală a Imperiului.

Cancerul a răpus-o înainte să împlinească 50 de ani. Distrus de pierderea soției sale, Iustinian a trăit încă două decenii fără ea la dreapta lui. A fost înmormântată în Biserica Sfinților Apostoli, una din splendidele biserici construite în Constantinopol de cei doi.

Calendar creștin ortodox, joi, 11 februarie 2021 îl prăznuiește și pe Sfântul Ierarh Mucenic Vlasie. Înzestrat cu darul tămăduirii, Vlasie a fost ales episcop de oamenii pe care îi îngrijea. Trăia ascuns într-o peșteră în Muntele Argheos, în rugăciune și post continuu. A fost descoperit, însă, de un grup de vânători. Ascultând porunca dregătorului cetății Agricola, care a cerut prinderea tuturor creștinilor ascunși, a fost torturat și întemnițat. Nu s-a gândit nicio clipă să cedeze chinului și să renunțe la credința sa. Pentru asta, a fost condamnat la moarte, prin decapitare, în anul 316.

Ce rugăciune puternică e bine să spui
„Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință. Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit.

Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc. Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire. Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu. Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte.

Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței. Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.” 

impact.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *