Federația de fotbal a construit în ultimii 30 de ani mai multe edificii sportive decât statul, fără niciun ban din bugetul public

Federația Moldovenească de Fotbal este cea mai mare organizație sportivă din Republica Moldova. Din ea fac parte circa 70.000 de membri înregistrați. FMF nu primește finanțare de la stat, se menționează îăntr-un comunicat al instituției, emis după mai multe discuții privind nivelul salariilor conducerii organizației.

Foto: UNIMEDIA

„FMF este o structură independentă, iar majoritatea resurselor financiare vin din afara țării, de la partenerii noștri, FIFA și UEFA.

Toate aceste resurse financiare sunt transparente, administrate și utilizate în mod transparent, cu achitarea taxelor conform Legislației în vigoare.

Reiterăm: banii NU sunt din bugetul de Stat! Respectiv, nu vin din buzunarul oamenilor! Sunt bani europeni, care intră în țară cu o singură destinație: Federația Moldovenească de Fotbal.

Respectiv, doar Federației Moldovenești de Fotbal, în calitate de membru FIFA și UEFA, ca organizație care se bucură de toată încrederea FIFA și UEFA, i s-a încredințat să decidă modalitatea de repartizare a resurselor financiare.

Sub stricta supraveghere a instituțiilor internaționale de profil, FMF dirijează finanțarea fotbalistică conform prevederilor statutare, în bază legală și conform priorităților stabilite”, se menționează în comunicatul emis pentru UNIMEDIA.

„FMF este singura organizație sportivă din Republica Moldova, care a construit mai multe edificii sportive, printre cele mai importante fiind:

· Centrul de pregătire al selecționatelor din Vadul lui Vodă (una dintre cele mai moderne baze sportive din Europa de Est)

· Futsal Arena din Ciorescu (o sală polivalentă cu o capacitate de 1300 de locuri)

· Arena de fotbal pe plajă și mini-fotbal din parcul La Izvor al capitalei (o arenă pălivalentă în aer liber cu o capacitate de 1000 de locuri).

Toate aceste edificii sportive sunt întreținute de către FMF și sunt pregătite pentru organizarea evenimentelor sportive de orice nivel.

Astfel, FMF și-a asumat rolul Statului prin investițiile în infrastructură. Federația de fotbal donează cu regularitate echipament, utilaj și, cel mai important, gazoane de toate tipurile pentru stadioane și terenuri din toate localitățile Republicii Moldova, care solicită suportul FMF. Practic, Federația de fotbal și-a asumat o parte din cheltuielile și obligațiunile Statului!

Totodată, FMF organizează pe cont propriu, fără suportul Statului, toate competițiile sportive la nivel național și internațional (în care sunt implicate echipe din Republica Moldova).

Toate deplasările echipelor Naționale moldovenești peste hotare, cantonamente și meciuri, transport, masă, diurne, salarii și prime – sunt achitate din bugetul FMF – în total peste 20 de echipe Naționale!

Anual, aceste echipe participă la peste 100 de meciuri și competiții internaționale fără a solicita suport financiar din partea Statului!

Pe lângă competițiile internaționale, FMF organizează anual peste 5 mii de meciuri și alte manifestații sportive la nivel național! Doar la nivel de copii și juniori, Federația organizează peste 3 mii de meciuri în fiecare an!

Chiar și în an de pandemie, Federația a continuat să promoveze fotbalul masiv la nivel național. Este vorba despre proiectul Fotbal în școli, în care au fost implicați circa 15 mii de elevi! Plus alte proiecte ce țin de promovarea fotbalului pentru familii social-vulnerabile și pentru persoane cu dizabilități.

Zeci de mii de participanți, mii de echipe, mii de meciuri – toate necesită pregătire și finanțare. Și toate sunt organizate de FMF.

Cu toate aceste cifre impresionante, accentuăm că Federația Moldovenească de Fotbal respectă obligațiunile și angajamentele propuse – fără a solicita suportul financiar din bugetul de Stat, adică fără a lua bani din buzunarul oamenilor.

FMF vă îndeamnă să jucați fotbal, pentru că fotbalul este un mod sănătos de a vă petrece timpul și totodată un joc plăcut și spectaculos. Fotbalul ne unește, iar deviza FMF este „Consolidarea societății prin fotbal””, se mai arată în sursa citată.


Pub