(video) Ședința Parlamentului s-a încheiat, fără Guvern, dar cu o „majoritate tehnică” formalizată: Deputații se întrunesc și mâine

Ședința Parlamentului de astăzi a durat șase ore, timp în care parlamentarii au analizat programul de guvernare prezentat de prim-ministra desemnată, Natalia Gavriliță. Asta în timp ce PSRM anunța că vine cu o nouă candidatură la șefia Executivului, iar Platforma pentru Moldova a părăsit sala de ședințe, „indignată de circ ieftin regizat de PAS și Sandu”. Într-un final, Guvernul Gavriliță nu a luat niciun vot, iar parlamentarii au anunțat că se întrunesc mâine în ședință ca să examineze celelalte subiecte de pe ordinea de zi.

Foto: UNIMEDIA

16:00 Guvernul Gavriliță nu a primit niciun vot în Parlament, „așa cum a dorit Maia Sandu”, au motivat deputații. Ședința s-a încheiat.

(update) Deputații au luat o pauză de o oră înainte de procedura de vot.

(update) „Președinta Maia Sandu și PAS-ul au rămas singuri în fața tuturor, asta se datorează faptului că nu au înțeles esența votului din 15 noiembrie 2020. Singura cale pentru bunăstarea și prosperitatea generală este reîntregirea cu România. Ca un om care a crezut că mai important este debarcarea Guvernului Plahotniuc, Șor și Dodon, am fost unul dintre fondatorii blocului ACUM și v-am avertizat de nenumărate ori care sunt consecințele concubinajului cu socialiștii. Până la momentul în care Maia Sandu a fost trântită în cap chiar în acest Parlament și am fost unicul care a luat apărarea acestui Guvern de la această tribună, pentru că eu am înțeles spiritul blocului acum altfel decât voi”, a declarat Octavian Țîcu.

„Acum, ați ajuns la discreția lui Igor Dodon, care vă dă lecții de moralitate, vă aduce prim-ministru. Voi ați înțeles victoria din 15 noiembrie ca multe altele ca un merit personal al doamnei Maia Sandu, dar nu este așa. Din cauza asta, ați ajuns singuri și lucrurile o să se agraveze și mai mult. Ceea ce urmează o să fie o bătaie de joc.

Președinția statului nu este un SRL al statului. Așa ar trebui să fie și emanația acestui Guvern, trebuia să fie de consens. Nu vom închina unioniștii Maiei Sandu și PAS-ului. Acest avertisment să vă devină o lecție pentru următoarea tentativă pe care o veți avea. Să aveți capacitatea și discernământul pentru a reconfigura blocul ACUM, nu punând înainte rezultatul votului ca un beneficiu al partidului”, a declarat Țîcu.

(update) Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari a cerut președintei să vină astăzi cu un guvrn minoritar, cu mandat scurt.

(update) În timp ce Guvernul Gavrilița răspunde la întrebările deputaților, PSRM anunță despre înaintarea unui nou candidat la funcția de premier.

(update) O altă întrebare a vizat-o pe Ala Nemerenco, acuzată că ar fi obținut diploma de master ilegal.

„Toate actele trebuie eliberate în baza cadrului legal. Acesta este răspunsul meu”, a spus candidatul desemnat la Ministerul Educației.

(update) „Vreau să cunosc aprecierea din punct de vedere profesional pe doua aspecte, Litvinenco în calitate de ministru al Justiției. Este legal ca un cetățean condamnat și care nu are dreptul să dețină o funcție publică să depună jurământul de ministru? Și al doilea aspect. Un judecător care a pierdut 15 dosare la CtEDO și a prejudiciat țara de peste 2,5 milioane lei poate să dețină dreptul la secretul de stat și dacă poate fi membru al CSS?”, a întrebat Railean.

„În situația în care, probabil aveți o problemă totuși, în cazul domnului Negruța a fost o condamnare a regimului Plahotniuc și voi știți asta. Juridic dacă există o sancțiune care prevede imposibilitatea de a exercita o funcție atunci este o problemă, dar dacă o sancțiune expiră atunci nu este nicio problemă.

„Dacă vă referiți la Răducanu, din câte cunosc a fost un judecător care s-a opus vehement sistemului oligarhilor de pe timpul lui Plahotniuc, a ieșit public la TV și a spus asta la modul direct și deschis spre deosebire de alți judecători”, a adăugat Litvinenco.

„O rămas să mai împărțim juritii voștri cu a noștri”, a adăugat Greceanîi.

(update) „Conform deciziei Curții Constituționale a RM din 21 ianuarie, limba oficială și interetnică este limba română și rog să respectați această decizie pentru că este inadmisibil din contul suveranității RM să vă faceți capital politic PAS și dumneavoastră. Dacă aveți abilități lingvistice atunci conformațivă și vorbiți și în ucraineană, găgăuză ș.a”, a spus Țîcu.

„Vreau să ajung la inimile oamenilor oricare limbă ar vorbi ei”, a replicat Gavrilița.

(update) Deputații PSRM, Bogdan Țîrdea și Petru Burduja au acordat câte întrebări.

Pavel Filip a menționat că nici PD nu va înainta nicio întrebare și a solicitat să fie supus votului.

(update) „Noi participăm la acest absurdistan doar de dragul stimei față de instituția Guvernuui și Parlamentului, respectul față de cetățeni, sub acest aspect Platforma DA nu va înainta nicio întrebare”, a declarat Slusari.

(update) Natalia Gavrilița a vorbit și în limba rusă.

(update) „Guvernul care urmează să fie propus de toți oamenii nu doar de deputați, am venit pentru a face un pas către anticipate. Avem un parlament cu deputați răpiți, cu deputați care au schimbat de trei ori partidul, ceea ce am aici în fața mea, demult nu reprezintă voința poporului”, a declarat Gavrilița.

(update) Greceanîi a cerut să fie prezentat programul și „să nu fie turnat cu găleata”.

(update) Deputații Partidului Șor și Pentru Moldova nu vor asista la examinarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului.

(update) Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a cerut audierea Ministerului Economiei cu privire la construcția Arenei Chișinău.

(update) La ședință sunt prezenți 96 de deputați.

Deputata Marina Tauber a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului 351 din 28 iulie 2020. Propunerea a fost accepată cu majoritatea voturilor.

La fel a fost retras și proiectul de lege 205.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședință plenară, în cadrul căreia urmează a fi examinat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului.

Natalia Gavrilița, candidata la funcția de prim-ministru, a prezentat luni Parlamentului programul de activitatea „Moldova Bună”. Anunțul a fost făcut de Gavrilița unde a atașat și un document în acest sens. Cele mai multe dintre măsuri vizează domeniul justiției și anticorupție.


Pub