Cine este Mariana Durleșteanu, candidatul pentru care a semnat PSRM la funcția de prim-ministru

Noul candidat înaintat de PSRM la funcția de premier a țării, Mariana Durleșteanu, a fost ministră a finanțelor în Guvernul Greceanîi în 2008 și a deținut o funcție diplomatică timp de 4 ani, în perioada 2004-2008, fiind ambasador al RM în Marea Britanie.

Foto: wikipedia.org

Născută la data de 5 septembrie 1971, în municipiul Chișinău, și-a făcut studiile la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în perioada anilor 1990-1995, specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra.

Ulterior, a urmat cursurile de specializare organizate de Banca Mondială, FMI și Merrill Lynch.

Mariana Durleșteanu lucrează în cadrul ministerului Finanțelor începând din anul 1995. În perioada 1999-2001a lucrat ca director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat, iar în iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al finanțelor al Republicii Moldova, ulterior în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al finanțelor

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz.

La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu pleacă ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit.

Peste 4 ani, în baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, la data de 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al finanțelor în noul guvern format de Zinaida Greceanîi.

Totodată, în anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.


Pub