Liderul PD: „Nu m-a luat prin surprindere decizia Maiei Sandu de o înainta repetat pe Natalia Gavriliță”

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) suține că nu a fost luat prin surprindere la anunțul președintei Maiei Sandu de a desemna repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Delcarația a fost făcută de Pavel Filip în cadrul emisunii Punctul pe AZI de la TVR.

Foto: UNIMEDIA

„Nu m-a luat prin surprindere decizia președintei Sandu de înainta repetat candidatura Gavrilița. Discutam aceleași argumente astăzi ca și cele expuse de președintă. Mai departe bănuiesc că va fi o sesizare la Curtea Constituțională (CC) din partea socialiștilor și cei de la Șor. Urmează să vedem care vor fi solicitările”, a declarat Pavel Filip. Liderul PD susține că ar fi indicat ca de această dată să existe o comunicare cu Natalia Gavrilița pentru a înțelege ce urmează.

Sper de această dată să avem o comunicare cu candidata Gavrilița ca să înțelegem ce se întâmplă mai departe. Nimeni nu cunoaște care va fi răspunsul CC. Riscăm să intrăm într-un blocaj politic. Acest lucru ar însemna conservarea pe un timp nelimitat a situației care se întâmplă acum în R. Moldova.

Eu cred că s-au comis greșeli în toată această perioadă. Nu putem arăta cu degetul doar la un sigur actor politic. Eu cred că toți poartă o parte din vină“, a precizat Filip.

Filip a mai declarat că astăzi, în timpul ședinței Parlamentului a fost invitat în cabinetul președintei Parlamentului, Zinainda Greceanîi.

„Am fost invitat în cabinetul doamnei Zinaida Greceanîi. Mi s-a spus că sunt deja 54 de voturi pentru candidatura Durleșteanu și m-au întrebat dacă aș accepta această candidatură. Mi s-a părut o jignire. Nu am ajuns la momentul în care să mi să se propună ceva în schimb”, a conchis Filip.

Amintim că PSRM a anunțat că luat act de anunțul făcut de președinta Maia Sandu de a desemna din nou candidatul la funcția de prim-ministru care a obținut astăzi un număr de voturi istoric – zero. Potrivit socialiștilor, această decizie a fost anunțată după „o simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS.” Ei susțin că mâine vor sesiza Curtea Consituțională pe acest subiect.

PAS susține că decizia de a o înainta încă o dată pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru este o decizie conecventă ca urmare a declanțării alegerilor parlamentare anticipate.

Liderul Platformei DA susține că a atenționat-o pe președinta țării, Maia Sandu, cu privire la posibilitatea creării unei majorități parlamentare între Dodon și Șor, având în vederea existența unei Hotărâri a CC care spune clar că în cazul în care există o majoritate parlamentară care propune un candidat, acesta ar urma să fie votat în Parlament.

După decizia Maiei Sandu de a o înainta repetat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița, fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, a declarat că președinta țării trebuie să poarte discuții cu majoritatea de deputați, dacă aceasta s-a constituit, cu privire la desemnarea prim-ministrului Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a anunțat că o înaintează din nou pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Șefa statului, Maia Sandu a convocat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare, după ce Guvernul Gavrilița nu a întrunit niciun vot, iar ulterior au apărut două candidaturi la funcția de prim-ministru, din partea PSRM și Platforma DA. Este vorba despre Mariana Durleșteanu și Andrei Năstase. Candidata propusă de PSRM este susținută de un grup de deputați din 54 de persoane.


Pub