Rezumat din Parlament: Gavrilița, dubla doi

Președinta Maia Sandu a anunțat în seara zilei de astăzi că o propune repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing, după o nouă rundă de consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Aceasta după ce 54 de deputați au făcut un demers către Președinție cu propunerea de a o înainta la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu.

„Astăzi seara pe adresa Președinției a venit o scrisoare cu propunere la candidatul la funcția de prim-ministru, semnată de 54 de deputați. În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber. Aici vorbesc de persoane care au fost supuse actului răpirii, persoane implicate în furtul miliardului și deputați care au schimbat mai multe partide. În aceste condiții am decis înaintarea la funcția de prim-ministru pe doamna Natalia Gavrilița”, a declarat președinta.

Deputații s-au întrunit astăzi în ședință plenară, în cadrul căreia candidata desemnată la funcția de premier al Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa și-a prezentat echipa și programul de guvernare intitulat „Moldova Bună”. Discuțiile au durat pe parcursul a mai multor ore, iar în final niciun deputat nu a votat pentru Cabinetul de Miniștri și programul propus de Natalia Gavrilița. „Nicio mână ridicată, zero voturi, așa văd. Felicitări doamna candidat. Noi v-am îndeplinit solicitarea dvs”, a spus președinta Parlamentul Zinaida Greceanîi, după procedura de vot.

54 de deputați susțin înaintarea Marianei Durleșteanu la funcția de premier

În timp ce în Parlament se desfășura runda de întrebări către candidata la funcția de premier Natalia Gravrilița,  ex-președintele Igor Dodon a anunțat, în cadrul unui briefing din Parlament, că PSRM nu va vota pentru candidata propusă de președinta Maia Sandu. Mai mult, PSRM a decis să o propună pe Mariana Durleșteanu,  fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, drept candidată la funcția de șefă a Executivului. „ Este o persoană capabilă să gestioneze un Guvern de tranziție, până la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat Dodon. Fostul președinte a lansat o inițiativă de a crea o majoritatea parlamentară de cel puțin 51 de deputați, care va activa doar pe perioada acestui mandat de tranziție.

Ulterior, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță a anunțat despre formarea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Furculiță a spus că demersul în acest sens către președinta Maia Sandu a fost semnat de 54 de deputați PSRM, ai Platformei Pentru Moldova și de trei deputați neafiliați.

Platforma DA își anunță disponibilitatea creării unui guvern minoritar anti-criză până la anticipate

Totodată, în timpul unei pauze a ședinței plenare a Parlamentului, Platforma DA și-a anunțat disponibilitatea creării și asumării unui guvern minoritar anti-criză până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. „Suntem conștienți că ne asumăm riscuri enorme în condiții de criză pandemică și economică, dar Republica Moldova are nevoie de decizii lucide și bine cântărite, nu este loc pentru jocuri de partid”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul unui briefing din Parlament. Totodată, PPDA l-a propus pe liderul formațiunii Andrei Năstase la funcția de premier. „Lansăm un apel către președinta Maia Sandu și solicităm de urgență organizarea unor consultări fiindcă mâine va fi prea târziu”, a spus vicepreședintele formațiunii Alexandru Slusari. Briefingul a fost susținut înainte ca în Parlament să fie pusă la vot învestirea candidatei la funcția de premier Natalia Gravrilița.

Ce prevedea Programul „Moldova Bună” propus de Natalia Gavrilița

În total, programul „Moldova Bună” prezentat de Natalia Gavrilița conține 38 de pagini. „În cazul în care va fi votat, Guvernul se angajează să orienteze mandatul pe gestionarea cât mai responsabilă a crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate libere și corecte. Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente și să creeze din nou condiții pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat candidata desemnată Natalia Gravrilița.

Programul „Moldova Bună” are inclus un pachet anti-criză ce conține acțiuni de susținere a populației și a economiei pe timp de criză. Pachetul anti-criză are următoarele priorități de bază

Pentru gestionarea eficientă a crizei sanitare COVID, Guvernul va:  

-asigura acces nelimitat, imediat și gratuit tuturor persoanelor cu simptome

clinice sau contacților din focare la teste PCR sau rapide antigenice la COVID-19.

-asigura teste obligatorii și regulate pentru personalul medical și asigurarea intervenției

timpurii pentru susținerea personalului infectat.

-asigura sistemul medical cu tot spectrul de medicamente anti-Covid-19 și echipamente necesare, inclusiv prin utilizarea corectă și eficientă a asistenței oferite de Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Pentru creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile:

-va crește pensia minimă cu cel puțin 15%.

-urgenta recalcularea pensiei pentru limita de vârstă în așa fel încât cei

care au muncit între 5 și 7 ani după pensie să beneficieze de acest drept deja

 în 2021, iar cei de la 3 la 5 ani, începând cu 2022.

-va aloca resursele financiare necesare pentru a acoperi cererea actuală de

asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe.

Pentru menținerea locurilor de muncă și susținerea întreprinderilor:

-va crește fondul de garantare a creditelor până la 1.5 miliarde de lei și va

schimba mecanismul de acordare a garanției pentru a asigura întreprinderile

cu fonduri circulante.

-va crește Fondul de Subvenționare în Agricultură până la 1.5 miliarde de lei. 

– va adopta aplicarea cotei ”0” la impozitul pe venit reinvestit pentru 2020 și 2021.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.