Ce-a trimis bojica: Quiche cu ciuperci „Familia sătulă”

Noroc! Azi Bojica a trimis ciuperci și poftă de ceva călduț și sățios. 

Gătim un quiche – o tartă franțuzească, a cărei denumire a fost atestat încă prin 1805. Quiche-ul reprezintă o combinație de aluat nisipos și ouă bătute cu frișcă, diverse legume, carne sau fructe de mare. 

Revenind la ciuperci, să știi ca e unul din top 10 super-alimente pe care autorul cărțiii „Super Immunity”, Joel Fuhrman (recomand cu încredere această carte), le menționează drept obligatorii în meniul nostru săptămânal. Prețioasele fitochimicale, pe care le conțin ciupercile sunt o artilerie grea pentru e preveni apariția proceselor inflamatorii în corp. De asemenea, ciupercile sunt de ajutor pentru fortificarea sistemului imunitar, reduc colesterolul și sunt o sursă bună de vitamina D. Din păcate, la cultivarea industrială a ciupercilor sunt folosite îngrășăminte. Rugămintea mea este, dacă ai posibilitatea, să consumi ciuperci organice sau cele culese de tine, în cazul în care te pricepi la ele. Apropo, ciupercarii din Moldova au fost uimiți cât de lung a fost sezonul ciupercilor anul acesta și au tot postat pe grupuri imagini cu roada adunată de prin pădurile noastre chiar și în ianuarie. Dacă te interesează subiectul, îți recomand să te abonezi la grupul ciupercarilor din Moldova – Молдавский грибник. Eu cu mare drag urmăresc ce culeg oamenii prin Codrii Moldovei și aflu de acolo atâtea chestii interesante.

Ingrediente:

Pentru aluat: 

2 ouă

1 lng zahăr

½ lngț sare

125 g unt

făină 

4 lng apă rece 

0,5 lngț de sare

Pentru umplutură:

6-8 ouă

100 ml frișcă

1 ceapă 

500 g ciuperci

1-2 ardei

100 g brânză de oi sau de capră (feta)

150 g cașcaval ras

șuncă (la dorință)

Etape:

  1. Aluat din acesta noi am mai pregătit și la alte rețete, dar îți amintesc că e tipul de aluat sablé – nisipos, pe care îl poți face într-o cantitate mai mare și să-l ții la frigider pentru a-l folosi la diverse bucate, atât sărate, cât și dulci. Folosește făină integrală sau făină de hrișcă amestecată cu făină integrală sau albă. Untul rece îl tai cubulețe și îl razi cu zahărul și sarea. 
  2. Introdu cele 2 ouă și cu ajutorul palmelor, omogenizează amestecul. Apoi adaugă 4 lng de apă rece, amestecă bine și începe a introduce făină, amestecând cu mâna până simți că aluatul începe a se închega și a se dezlipi de mâini. 
  3. Fă o cocă din aluat și las-o la frigider cât pregătești restul ingredientelor.
  4. Rumenește în ulei încins ceapa tocată mai mășcat. Adaugă ciupercile tăiate felii subțiri și călește-le până se evaporă zeama eliberată din ele. 
  5. Toacă ardeiul cubulețe și ce alte ingrediente mai găsești în frigider. Eu aveam o caserolă cu fasole verzi rămase de la altă cină și niște șuncă de curcan sau jumări (ca în rețeta originală de Quiche Loraine). Tu poți adăuga în această rețetă mazăre, praz, morcov. Încearcă să reutilizezi tot ce ai prin caserole în frigider. 
  6. Pornește cuptorul la 220 grade. Scoate coca de aluat din frigider și, cu ajutorul sucitorului, întinde bine aluatul pe tabla de lemn. Trebuie să obții un blat foarte subțire, de vreo 5 mm.
  7. Transferă atent blatul pe tavă și cu ajutorul degetelor presează și întinde bine aluatul ca să obții o grosime de max 3 mm. Este foarte important aluatul să fie subțire la bază, pentru a nu rămâne crud după copt. Ai grijă să-l întinzi aluatul și spre pereții tăvii – vom avea nevoie de această bordură. 
  8. Aranjează pe blat ciupercile prăjite, ardeiul, șuncă și restul ingredientelor.
  9. Fărâmițează brânza de oi și toarnă deasupra ouăle, bătute bine în prealabil cu frișcă. Condimentează cu busuioc și oregano uscat, sare nu punem pentru că avem brânza sărată. Apucă bordura aluatului întins spre pe pereți și coboar-o spre bază, ca să nu se reverse umplutura. 
  10. Presară quiche-ul cu cașcaval ras și lasă-l la cuptor pentru vreo 25-30 min. 

Quiche-ul merge bine cu o salată proaspătă cu verdeață, stropită abundent cu zeamă de lămâie. Eu am făcut una cu smochine, felii de portocale și fenicul, dar tu fă una din ce ai la îndemână.

Quiche-ul e bun de mâncat atât cald, cât și rece.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.