22:33:22 16.04.2024
Stiri

VIDEO // Deputații îi propun Maiei Sandu TREI candidați la funcția de premier

Actualitate 11.02.2021 17:35 Vizualizări2976 Autor: Ziarul National
VIDEO // Deputații îi propun Maiei Sandu TREI candidați la funcția de premier


Președintele Maia Sandu a chemat la negocieri fracțiunile parlamentare pentru a discuta despre desemnarea unui candidat la funcția de premier, după ce Guvernul Gavrilița nu a primit astăzi votul de încredere al Parlamentului.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor i-au transmis Maiei Sandu lista cu cele 54 de semnături pentru crearea unei majorități parlamentare formată din socialişti, deputați ai Platformei „Pentru Moldova" şi neafiliaţii Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc şi Alexandru Oleinic. De asemenea, socialiștii au adus la Președinție și consimțământul Marianei Durleșteanu privind acceptatea propunerii de a candida la funcția de premier.

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament și anume crearea „alianței toxice și periculoase pentru R. Moldova Dodon-Plahotniuc-Șor” demonstrează și mai mult necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate.

La rândul său, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, i-a spus Maiei Sandu că propunerea făcută ieri privind desemnarea lui Andrei Năstase drept candidat la funcția de premier al unui „guvern proeuropean, democratic, cu un mandat scurt, care să pregătească alegerile anticipate după curățarea unor structuri” rămâne în vigoare.

Slusari a îndemnat șefa statului să „nu lăsăm să fie aruncată țara, a câta oară, în mâini oligarhice”, deși nu există 51 de voturi pentru candidatura Platformei DA.

Democratul Pavel Filip a specificat faptul că astăzi în Parlament a fost „o zi pierdută” întrucât era clar din start că Guvernul Gavrilița nu va fi votat, iar exercițiul respectiv putea fi consumat în două-trei minute. Totuși, lucrurile s-au desfășurat anume așa, pentru că „a fost nevoie de timp pentru a aduna semnături în vederea creării majorității parlamentare”.

Filip spune că și fracțiunii sale i s-a propus să facă parte din noua majoritatea PSRM+Șor+transfugi democrați: „Am zis categoric nu. Moi nu participăm într-o asemenea componență”.

Liderul democraților a mai remarcat că, dacă timp de două luni nu a fost niciun candidat la funcția de premier, „astăzi avem trei” și nu este exclus să apară și alții. Partidul Democrat nu va vota candidatura la Marianei Durleșteanu la funcția de premier, fiindcă „nu credem în eficiența unui guvern susținut de Șor”, a mai spus Pavel Filip.

Denis Ulanov de la Partidul Șor a ținut să specifice că semnăturile colegilor săi privind constituirea majorității parlamentare vizează doar exercițiul constituțional privind desemnarea unui candidat la funcția de premier și nu presupune o coaliție cu socialiștii.

Liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat că la ora actuală există o majoritate parlamentară formată și în funcție de candidatul desemnat la funcția de premier de către președintele Maia Sandu se vor purta discuții în partid pentru a o lua o decizie.







Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md