Federația Tinerilor Români de Pretutindeni solicită autorităților române să păstreze beneficiul studenților de a călători gratuit cu trenul

Studenti-la-tren-Pexels-e1563199241178
Foto: g4media.ro

Autoritățile române au anunțat că planifică să limiteze călătoriile gratuite cu trenul pentru studenți. În acest context, Federația Tinerilor Români de Pretutindeni au venit cu un apel public către autorități, cerându-le ca acest beneficiu al studenților să fie păstrat.

„FTRP solicită Guvernului României să revină asupra acestei decizii și să accepte dialogul deschis cu toți reprezentanții studenților din România, pentru a putea lua o decizie optimă atât pentru statul român, cât și pentru studenții din România!”, declară Cristin Murafa, Președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni.

Conform adresării emise de FTRP, în ultimii ani, facilitatea circulației gratuite cu trenul a încurajat studenții utilizarea acestui mijloc de transport în pofida altor tipuri cu un grad de poluare mai ridicat: mașină, autobus, maxi-taxi, avion.

„De asemenea, datorită acestei facilități a crescut participarea studenților la activități educaționale de tip workshop-uri, internship-uri, conferințe, simpozioane etc., organizate și în alte orașe decât cel în care studiază, activități de voluntariat, promovarea ofertelor universitare la liceele și colegiile din regiune, participarea la olimpiade, concursuri și competiții regionale și naționale.”

Vedeți întreaga adresare a FTRP în documentul de mai jos.

Amintim că președintele Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, a declarat că se discută o propunere ca studenții de peste Prut să nu mai poată călători gratuit cu trenul peste tot, iar gratuitatea să fie limitată.

„E o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a declarat Ludovic Orban.

De la 1 februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50 % pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente