fbpx

foto | Ziua Mondială a Femeilor în Știință. Cinci doamne din Republica Moldova care au rămas în istorie

11 februarie este marcată ca Ziua Mondială a Femeilor și Fetelor în Știință. Cu această ocazie, ZUGO venerează numele femeilor din Republica Moldova care au adus o contribuție importantă la descoperirile importante din știință.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De la medicină și matematică, până la inginerie și fizică, mai multe femei născute în Republica Moldova au adus în lume o schimbare, iată 10 dintre ele.

Natalia Gheorghiu

Născută la 29 noiembrie 1914 în Gubernia Basarabia, Imperiul Rus și a decedat la 4 februarie 2001 în Chișinău. Natalia Gheorghiu a fost o chirurgă pediatră, profesoară și doctoră în științe medicale.

Este considerată pioniera chirurgiei pediatrice din Moldova. A instruit șase profesori universitari, 15 conferențiari și 20 de doctori în științe medicale. Este autoarea a 650 de lucrări științifice, șase monografii, cinci culegeri tematice și două brevete.

Image result for natalia gheorghiu

Maria Sagaidac

Născută la 20 octombrie 1942, este o actriță, doctoră în matematică și profesoară din Moldova. A făcut specializare și aspirantura la Institutul de Matematică al Academiei de științe a URSS. Și-a obținut masterul în cibernetică la Universitatea din Kiev și apoi a devenit doctor în științe fizico-matematice.

În 1968 a debutat ca actriță cu rolul Amparo în filmul „Această clipă” în regia lui Emil Loteanu, după care a mai avut roluri în peste 10 filme.

Eva Gudumac

Născută la 6 mai 1941, este o specialistă în domeniul chirurgiei pediatrice, care a fost aleasă, în anul 2000, ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. A lucrat asistentă la catedra de pediatrie, conferențiar, șefă a catedrei de chirurgie și ortopedie și a fost decan al Facultății de Pediatrie a Institutului de Medicină din Chișinău. Din 1992, este membră a Societății de chirurgie pediatrică din România.

Image result for eva gudumac

Leonela Amoasii

Este directoare de Cercetare a Editării Genetice la Vertex Genetic Therapies. În trecut a fost directoare de Cercetare a Editării Genetice la Exonics Therapeutics. Înainte de asta, timp de aproape șase ani a lucrat la dezvoltarea inimii și a mușchilor la UT Southwestern Medical Center din Dallas.

Aleksandra Bujilova

Antropolog, director al Institutului și Muzeului de Antropologie al Universității de Stat din Moscova M. Lomonosov, doctor în științe istorice, membru corespondent al Academiei de Științe a Rusiei. Alexandra Bujilova este membru al consiliului editorial al revistei ASR Arheologia Rusă, membru al consiliului editorial al revistei europene Human Evolution, membru al Asociației Americane de Antropologii fizice, membru al Asociației Internaționale Paleontologice.

Alexandra Bujilova

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button