fbpx

„Condamnăm poziția distructivă a părții transnistrene”. Reacția Chișinăului în cazul jurnaliștilor blocați de așa-zișii pacificatori la Nistru

Cazul celor doi jurnaliști blocați peste Nistru de așa-zișii pacificatori de la Nistru a fost discutat în cadrul întrunirii săptămânale a Comisiei Unificate de Control (CUC). Incidentul a fost calificat drept unul „îngrijorător”, iar poziția părții transnistrene drept „distructivă”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În context, delegația Republicii Moldova a îndemnat părțile în procesul de pacificare la o mai bună conlucrare și comunicare, pentru a nu aduce atingere drepturilor și libertăților cetățenilor și a nu crea noi focare de tensiune în Zona de Securitate. Delegația Republicii Moldova a condamnat poziția distructivă a părții transnistrene care de mai multe luni blochează ședințele Comisiei Unificate de Control”, se arară într-un comunicat al CUC.

În declarația semnată de membrii delegației Republicii Moldova este relevată degradarea continuă a situației în Zona de Securitate, în special începând cu anul 2020, când exponenții Tiraspolului au admis un număr record de încălcări ale prevederilor înscrise în documentele operațiunii de pacificare.

Amintim că acificatorii ruși de pe Nistru au blocat deplasarea jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco. Echipa de filmare a afirmat că patru persoane înarmate au blocat automobilul în care se aflau în localitatea Gura-Bîcului.

De menționat este faptul că ședințele ordinare ale Comisiei Unificate de Control nu s-au ținut din octombrie 2020 pe motivul respingerii subiectelor propuse pentru ordinea de zi. Partea transnistreană refuză categoric nu doar identificarea soluțiilor, ci chiar cel puțin discutarea problemelor legate de răpirile de persoane care au avut loc în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova consideră că aceste acțiuni ale Tiraspolului nu înseamnă altceva decât blocarea intenționată a procesului de pacificare și discreditarea acestuia în fața locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button