/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Socialiștii vor ataca la Curtea Constituțională decretul prin care Gavrilița a fost înaintată repetat la funcția de prim-ministră

missing
11 februarie 2021, ora 20:09

Înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministră de către șefa statului Maia Sandu încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. De această părere este Partidul Socialiștilor (PSRM). 

Într-un comunicat de presă PSRM spune că: ”Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice.

PSRM va ataca mâine la Curtea Constituțională decretul uzurpator emis de președintele țării. Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru. Se va apela și la alte mijloace legale și democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare.

Președintele țării pune Curtea Constituțională într-o situație absurdă, de a-și interpreta propriile decizii. În același timp, CC trebuie deja să ia act de faptul că Maia Sandu nu respectă nici Constituția, nici voința Parlamentului, fiind ghidată de niște frustrări personale, de interes partinic îngust și de opinii subiective.

Suntem siguri că înaltă Curte poate doar să constate că deja a emis o hotărâre foarte clară pe tema desemnării premierului de către președintele țării, o hotărâre pe care șeful statului este obligat să o respecte și să nu inventeze pretexte și argumente de ordin subiectiv pentru încălcarea Constituției.

Vom aștepta să vedem poziția Curții Constituționale față de sesizarea pe care o înaintăm, apoi vom anunța următorii pași pe care îi facem pentru a stopa acest act de uzurpare și de încercare de a anula rolul principalelor instituții ale statului democratic, rolul partidelor politice”.

Guvernul Nataliei Gavriliță a eșuat, după ce niciun deputat nu-și dat votul pentru echipa și programul guvernamental care a fost prezentat astăzi în Parlament.

Dar evenimentele politice nu s-au limitat doar la declarațiile din plenul Legislativului și a urmat surpriza zilei – au fost înaintați alți doi candidați la funcția de prim-ministru.

Este vorba de Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, care a fost înaintată de PSRM, și Andrei Năstase, care a fost înaintat de Platforma DA. Dar surprizele nu s-au terminat aici.

După o pauză, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați au semnat pentru formarea unei majorități parlamentare și documentul va fi transmis președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Retrospectiva evenimentelor și surprizelor politice de astăzi: Guvernul Gavriliță a eșuat, dar au fost înaintați alți doi candidați la funcția de premier

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram