/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Sunt mult mai moderne și dotate cu utilaje de ultima generație. Ambulanțele noi, ca o binecuvântare

missing
11 februarie 2021, ora 22:38

Cele 20 de ambulanțe noi, procurate de Guvern, sunt ca o adevărată salvare pentru sistemul medical. Experții spun că autosanitarele sunt performante și dotate cu utilaj modern, conform standardelor europene. Sunt confortabile și au aparataj pentru acordarea ajutorului în cele mai diferite afecțiuni și pentru toate categoriile de vârstă. Ba mai mult, potrivit specialiștilor, acestea vor putea face față în toate tipurile de intervenție și sunt prevăzute inclusiv pentru a parcurge distanțe mari.

Autosanitarele de tip B, care au trecut ieri, în caravană, pe străzile capitalei, au ajuns, astăzi, în mai multe raioane ale Republicii Moldova. Doamna Viorica Petcova este șefa Stațiunii de Urgență a sectorului Rîșcani, medic de echipă, specializată în reanimare și terapie intensivă. Lucrează în domeniul medical din anul 1984 sau de prea mulți ani, după cum îi place să spună. Prin urmare, ea a reușit să lucreze pe mai multe tipuri de ambulanțe, unele încă din perioada sovietică. De această dată, însă, ea recunoaște că noile achiziții au lăsat-o fără cuvinte.

VIORICA PETCOVA, ȘEFA STAȚIEI DE URGENȚĂ, SECTORUL RÎȘCANI: „Da, încă noi am lucrat pe așa numitele „Raf-uri”, Oaz, încă am fost pe așa ambulanțe. De aceea, când primim așa ambulanțe… . Eu, trecând prin toate acestea, am rămas pur și simplu frapată.”

Ea mai spune că, pentru perioadă de pandemie pe care o traversăm, aceste ambulanțe sunt ca un colac salvator. În primul rând, pentru că persoanele infectate cu COVID 19 și aflate în stare gravă, au nevoie de mască cu oxigen. Iar această ambulanță are tocmai 5 butelii cu oxigen dintre care 3 – portabile. Prin urmare, pacientul va putea sta sub mască de oxigen, chiar și atunci când va trebui să fie transportat pe o distanță mai lungă, dar și atunci când va fi transportat din ograda spitalului în sala de internare.

VIORICA PETCOVA, ȘEFA STAȚIEI DE URGENȚĂ, SECTORUL RÎȘCANI: „Pentru a transporta bolnavul cu oxigen noi avem cinci baloane cu oxigen. Asta-i …. – Dar la o ambulanță de până acum? – Pe Mercedes aveam 3, acuma deja avem 5.”

În cazul persoanelor cu traume este necesară utilizarea atelelor pentru a imobiliza partea traumată. Doamna Petcova spune că atelele din aceste ambulanțe sunt dintr-un material foarte moale, care nu va provoca dureri pacientului.

VIORICA PETCOVA, ȘEFA STAȚIEI DE URGENȚĂ, SECTORUL RÎȘCANI: „Uitați-vă ce atele frumoase am primit noi acum. Asta nici nu se discută. Dacă înainte au fost atelele celea din sârme din ce erau făcute… . Dar acestea-s dintr-un material ușor care-i mai puțin traumatic pentru bolnavi.”

O altă noutate sunt aparatele de măsurat tensiunea, dar și atelele cervicale, care sunt prevăzute pentru fiecare categorie de vârstă, începând cu nou-născuții.

VIORICA PETCOVA, ȘEFA STAȚIEI DE URGENȚĂ, SECTORUL RÎȘCANI: „Aici avem setul de atele cervicale, la diferite mărimi, la traumatisme diferite mărimi adică de diferită vârstă începând cu copii.” – Dar în celelalte ambulanțe? În Mercedes-uri avem mai puține atele, acum s-o primit atele mai multe. Ele erau dotate, dar acum ni le-au dotat, în general, pentru vârste diferite”.

Lucrul medicilor va fi înlesnit și de faptul că noile ambulanțe sunt dotate cu prize. Astfel, tot utilajul folosit nu va mai trebui să fie transportat în spital pentru a fi încărcat, dar se va conecta la curent electric direct în ambulanță și se va reîncărca în timp ce aceasta va stă parcată. În plus, și medicamentele care sunt ținute în frigider acum vor fi păstrate la o temperatură constantă.

FEODOR CLICIUC, ȘOFER AMBULANȚĂ: „De exemplu, noi avem necesitatea de a încălzi componentele ce se află în salon, ele nu pot să aibă temperatura bruscă minus, plus. Au nevoie de o temperatură constantă și diferența aceasta, noi montând electricitatea, ele se mențin la o temperatură corespunzătoare.”

Potrivit responsabililor, câteva dintre cele 20 de autosanitare noi, procurate de Guvern încă se mai află la etapa de înmatriculare, dar, de săptămâna viitoare, toate vor ajunge la spitalele la care au fost repartizate și vor putea prelua pacienții în regim obișnuit, dar, evident, în condiții mult mai bune.

Reporteră: Elena Boboc
Imagini: Oleg Kozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram