‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎși doresc să instaleze sisteme contra înghețurilor și arșiței: O agricultură protejată înseamnă o...

Își doresc să instaleze sisteme contra înghețurilor și arșiței: O agricultură protejată înseamnă o marfă calitativă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Mihaivan și-a început activitatea în anul 2004, cu înființarea unei plantații de viță de vie, soiul Moldova pe 16,5 ha.

Investind an de an în agricultură, administratorul Ion Sitișco a reușit până în 2020 să planteze o suprafață de 214 ha de livezi și vii, să construiască un frigider, instaleze sisteme de fertirigare moderne și sistem de suport.

În cadrul întreprinderii activează aproximativ 60 de angajați.

Agricultura e o afacere ce nu oferă timp de odihnă, iar livezile și viile din gospodărie au crescut treptat. Dorința de a lansa o afacere acasă l-a făcut să investească în 2014 în livezi intensive de cireș – 18 ha și prun – 30 de hectare.

De asemenea, a fost procurată tehnică și utilaje agricole
pentru efectuarea lucrărilor conform tehnologiei moderne. Au fost instalate sisteme de irigare prin aspersiune și subteran, sistemul de suport la vița de vie și livezi intensive.

În anul 2016, gospodăria a finalizat construcția unui depozit frigorific cu o capacitate de 1000 de tone, înzestrat cu cameră de prerăcire și sală de sortare a fructelor și strugurilor.

‹ adv ›

Ulterior, a investit în înființarea unei plantații de viță de vie, struguri de masă – Moldova (12 ha) cu sistem de irigare prin picurare și sistemul Pergola, Codreanca (7 ha) și Odeschii Suvenir (6 ha), dotate cu sisteme de irigare și sistem de suport necesare pentru obținerea unei producții de calitate înaltă.

În anul 2019, au mai plantat o livadă superintensivă de cireș și cais (Italia) și piersic/nectarin (Spania).

În urma investițiilor făcute, compania a beneficiat de suport financiar din partea AIPA. Valoarea subvențiilor accesate de SRL Mihaivan este de peste 10 milioane de lei, bani ce au fost investiți în modernizarea și dezvoltarea întreprinderii, deși acoperă o parte relativ mică din cheltuielile și eforturile depuse pentru dezvoltarea afacerii.

‹ adv ›

Principalele provocări pentru toți agricultorii ce practică agricultura în câmp deschis sunt condițiile naturale, de aceea pe viitor își doresc să instaleze sistemul antigrindină și antiploaie.

„Cerințele economiei moderne sunt tot mai dure, marfa trebuie să fie de o calitate superioară, ecologic sănătoasă, de aceea suntem datori să respectăm aceste cerințe. Agricultura este un domeniu fără margini, unde poți pune
imaginația să lucreze zi și noapte, dar la ziua de astăzi este nevoie de multă muncă, dragoste de pământ și dedicație totală. Este o afacere ce îți aduce libertate, dar trebuie implicare permanentă”, susține Ion Sitișco.

La fel, producătorul intenționează să instaleze sistemul de protecție contra înghețurilor și a arșiței. O agricultură protejată înseamnă și o marfă calitativă, competitivă pe orice piață din lume.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›